vineri, 26 august 2011

Scrisorile Independenţei în Muzeul Militar


CHISINĂU, August 25, 2011 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a participat joi, 25 august, la expoziţia tematică “Scrisorile Independenţei”, organizată de Muzeul Armatei Naţionale în contextual manifestărilor dedicate aniversării a 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova şi formarea Armatei Naţionale.

Vitalie Marinuţa a declarat că expoziţia “Scrisorile Independenţei” reprezintă un eveniment important pentru că reînvie momentele de renaştere naţională şi spirituală a populaţiei din teritoriul actual al Republicii Moldova.

“Expoziţia vernisată în incinta Muzeului Armatei Naţionale este unică şi prezintă în premieră multitudinea de scrisori ale militarilor moldoveni care îndeplineau serviciul militar în fosta armată imperială. În momentele de grea cumpănă pentru ţară, aceştia şi-au exprmat dorinţa să revină în Patrie pentru a contribui la edificarea statului Republica Moldova şi crearea Armatei Naţionale”, a menţionat ministrul Apărării.

Vitalie Ciobanu, şeful Muzeului Armatei Naţionale, a opinat că expoziţia tematică “Scrisorile Independenţei” conţine circa 80 de scrisori autentice şi este vernisată în perioada 25-29 august. Expoziţia este organizată în premieră de colaboratorii Muzeului Armatei Naţionale şi reîntregeşte tabloul evenimentelor din anii 1989-1991 prin obiecte personale, drapele, documente oficiale, ziare şi fotografii de epocă.

Potrivit statisticilor militare, la acea etapă, în armata sovietică îndeplineau serviciul militar 55.000 de tineri recrutaţi pentru serviciul militar în termen şi aproximativ 5.000 de ofiţeri şi plutonieri originari din RSSM. Datele de arhivă relevă că pînă în noiembrie 1991, din toate colţurile fostei Uniuni Sovietice au fost trimise aproximativ 300 de cereri, iar peste cоteva luni această cifră a ajuns la 2000.

De menţionat că legislativul de la Chişinău a semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova la 27 august 1991, iar Armata Naţională a fost creată la 3 septembrie 1991.



Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
www.army.md

YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#!/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#!/MD_NationalArmy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu