marți, 16 august 2011

Proteste în faţa parlamentului de la Kabul


Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi deputaţi, au manifestat marţi în apropiere de Parlamentul din Kabul împotriva posibilei anulări a mandatului unora dintre aceştia, în cadrul unul conflict îndelungat legat de rezultatul legislativelor din septembrie, au informat surse din cadrul poliţiei, preluate de AFP. Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a însărcinat recent prin decret Comisia electorală independentă (CEI) să pună capăt conflictului, fără să precizeze dacă aceasta trebuie să se conformeze sau nu hotărârii unui controversat tribunal special care a invalidat alegerea unui sfert dintre deputaţi, iniţial declaraţi aleşi. 'Circa 3.000 de persoane, deputaţi şi simpatizanţii acestora, manifestează împrejurul sediului Parlamentului', a declarat în cursul dimineţii purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, Hashmat Stanikzai, Manifestaţia s-a încheiat fără incidente spre orele prânzului, după cum au precizat surse din cadrul poliţiei care a desfăşurat sute de membri ai unităţilor de menţinere a ordinii.

Decizia CEI, care consideră că tribunalul special a fost 'ilegal', este aşteptată în următoarele zile. La sfârşitul lunii iunie, tribunalul a invalidat alegerea a 62 dintre cei 249 de deputaţi declaraţi de către CEI aleşi în Wolesi Jirga, Camera inferioară a Parlamentului de la Kabul. În noiembrie, CEI a anulat un sfert dintre buletine şi a considerat nulă alegerea a 24 de deputaţi declaraţi câştigători. Parchetul General, considerat apropiat de preşedintele Karzai, a cerut anularea rezultatelor şi a deschis o anchetă criminală pentru fraude, iar şeful statului a creat un tribunal special pentru a ieşi din impas. Sub presiunea atât a deputaţilor aleşi care îl acuză pe preşedinte că intenţionează să modifice în avantajul său rezultate defavorabile, cât şi a comunităţii internaţionale, Hamid Karzai a inaugurat în cele din urmă, în ianuarie, noua legislatură, a doua după eliminarea regimului talibanilor, în 2001, fără să pună însă capăt conflictului.

Aliaţii occidentali ai Kabulului se tem că aceste tensiuni vor degenera într-o criză instituţională, în timp ce se pregătesc să transfere guvernului afgan responsabilitatea securităţii ţării, cel mai trâziu la sfârşitul lui 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu