joi, 4 august 2011

Controlul punctelor de graniţă între Serbia şi Kosovo, asigurat de KFOR până în septembrie


PRIŞTINA (MEDIAFAX) - Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a ajuns miercuri seară la un acord cu reprezentanţii Serbiei, potrivit căruia urmează să asigure, cel puţin până la jumătatea lunii septembrie, controlul asupra celor două puncte de trecere a graniţei din nordul Kosovo, relatează AFP.
Acordul a fost respins de autorităţile de la Priştina, nemulţumite că acordul nu include şi obiectivul lor principal, de instalare a propriilor poliţişti şi vameşi la cele două puncte de control controversate.
Încercarea din 25 iulie a guvernului kosovar de a prelua controlul la Jarinje şi Brnjak a declanşat o criză în relaţiile cu Belgradul şi a determinat intervenţia NATO.
"Actualul sistem de control (instituit de KFOR) va rămâne neschimbat până la jumătatea lunii septembrie", a precizat KFOR miercuri seară, adăugând că termenul poate fi prelungit dacă va fi necesar.
Acordul a fost încheiat între comandantul KFOR, Ehrard Buhler, şi doi reprezentanţi sârbi - ministrul pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, şi negociatorul-şef pentru dialogul dintre Belgrad şi Priştina, Borko Stefanovici.
"Barajele rutiere" ridicate de sârbii din nordul Kosovo urmează să fie eliminate, pentru reluarea traficului normal, a precizat KFOR.
Sârbii din Kosovo s-au revoltat săptămâna trecută împotriva deciziei autorităţilor de la Priştina de a instala vameşi şi poliţişti aflaţi sub autoritatea lor la punctele de trecere către Serbia de la Brnjak şi Jarinje.
Guvernul kosovar a declarat însă "inacceptabil" acordul încheiat de KFOR şi Belgrad. "Acordul nu prevede principalul obiectiv al Kosovo, de instalare a propriilor poliţişti şi vameşi", se arată într-un comunicat oficial.
KFOR a preluat controlul asupra punctelor de trecere controversate după ce unul dintre acestea a fost incendiat, la 27 iulie, de persoane necunoscute. În urma escaladării violenţelor între etnicii albanezi şi sârbi în nordul regiunii, NATO va trimite trupe suplimentare în Kosovo. Un batalion de militari, în principal, germani şi austrieci, se va alătura Forţei NATO în Kosovo (KFOR) în zilele următoare, au declarat oficiali de la Bruxelles şi Priştina, potrivit Realitatea.

“Motivul pentru desfăşurarea trupelor suplimentare este de a uşura sarcina forţelor angajate în prezent în menţinerea securităţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Carmen Romero. “Situaţia nu se înrăutăţeşte, dar trupele KFOR au fost foarte active, iar comandantul consideră că militarii trebuie ajutaţi”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Forţa NATO are în prezent în Kosovo aproximativ 6.000 de militari, iar suplimentarea va fi făcută cu un batalion format din 600 de soldaţi germani şi 100 de austrieci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu