joi, 18 august 2011

Muqtada Al-Sadr avertizează SUA


Liderul radical şiit iraqian, Muqtada Al-Sadr, a avertizat miercuri împotriva riscului unui război dacă militarii americani îşi vor prelungi prezenţa în Iraq peste sfîrşitul anului, dată la care retragerea lor ar trebui să fie terminată. Potrivit AFP, liderul religios nu a făcut nici o precizare privind acest avertisment în răspunsul scris la întrebarea unuia dintre fidelii săi, difuzat de biroul său în oraşul sfînt, Najaf. Întrebat dacă ştie despre negocieri directe sau indirecte cu forţele americane vizînd menţinerea acestora după 2011 în misiuni de antrenament pentru menţinerea securităţii, Muqtada Al-Sadr a răspuns simplu: 'Nu, ar fi război !'

Acesta este al patrulea mesaj în ultimele două săptămîni în care Al-Sadr îi invită pe militarii americani să părăsească Iraqul. Avertismentele lui sînt urmarea unui anunţ făcut în 3 august de conducători politici iraqieni despre iniţierea unor convorbiri cu Washingtonul pentru o astfel de misiune de formare.

SUA mai au 47.000 de soldaţi în Iraq, care trebuie - teoretic - să plece toţi pînă la sfîrşitul anului, în virtutea unui acord de securitate semnat în noiembrie 2008 cu Bagdadul, dar americanii au propus să menţină un contingent pentru a completa lacunele în formarea forţelor de securitate iraqiene.

Muqtada Al-Sadr a ameninţat că îşi va reactiva puternica sa miliţie, "Armata lui Mahdi", în cazul în care trupele americane nu se vor fi retras integral la sfîrşitul anului. "Armata lui Mahdi" a fost considerată un timp de Pentagon principala ameninţare împotriva stabilităţii Iraqului. Ea şi-a suspendat activităţile în 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu