miercuri, 24 august 2011

Libia: Şapte întrebări fără răspuns privind căderea capitalei Tripoli în mîinile rebelilor


Capitala libiană Tripoli a căzut în mâinile rebelilor, scrie luni publicaţia israeliană online Debka.com. Insurgenţii au avansat în trei coloane pătrunzînd în inima capitalei cu ajutorul navelor şi elicopterelor NATO, ce supravegheau zona de coastă a Tripoli. Forţele rebele s-au oprit la mică distanţă de cartierul general al colonelului Gaddafi de la Bab al-Aziziyah, aproape fără să le fie opusă rezistenţă din partea forţelor acestuia. După capturarea lui Saif al-Islam şi capitularea lui Mohammad, doi dintre fiii colonelului, la televiziunea libiană de stat a putut fi auzită vocea lui Muammar Gaddafi cerînd libienilor să se ridice şi să salveze Tripoli de 'trădători'. Tripoli se aseamănă acum Bagdadului, ar fi spus colonelul libian, despre care în prezent nimeni nu ştie unde se află. Purtătorul de cuvînt guvernamental, Moussa Ibrahim, a declarat că 1.200 de persoane au fost ucise pe parcursul celor 12 ore în care rebelii au avansat spre capitala libiană.

Analiştii de la Debka.com consideră că cucerirea Tripoli de către rebeli rămîne o enigmă şi că şapte întrebări privind această chestiune nu şi-au găsit încă un răspuns mulţumitor.

1. Prima dintre acestea, potrivit surselor Debka, este următoarea: unde se află cele şase divizii guvernamentale speciale a căror loialitate faţă de liderul libian şi fiii acestuia nu a fost niciodată pusă sub semnul îndoielii? Nici unul dintre cei 15.000 de militari guvernamentali nu a fost văzut în timp ce rebelii avansau spre capitală. La originea acestui mister s-ar putea afla mai multe scenarii. Este posibil ca trupele să fi dezertat şi să se fi risipit sau ca însuşi Muammar Gaddafi să fi ordonat retragerea lor în sudul Libiei pentru a păzi cîmpurile petroliere. Nu este exclus ca trupele guvernamentale să rămînă ascunse aşteptînd momentul potrivit pentru a schimba raportul de forţe şi a-i atrage pe rebeli în capcană.
2. A doua întrebare a Debka.com este cum a reuşit o mînă de rebeli fără experienţă să se organizeze într-o forţă armată, să folosească arme fără să aibă în prealabil parte de instruire specializată în acest sens şi să pătrundă în inima capitalei libiene cu atîta uşurinţă. Oare printre insurgenţi a existat o mînă de soldaţi profesionişti din alte state care a dus lucrurile la bun sfîrşit?, se întreabă Debka.com.
3. Ce s-a întîmplat cu triburile loiale lui Gaddafi, care pînă săptămîna trecută îl susţineau pe colonel, iar acum s-au evaporat fără nici un avertisment.
4. Ce înseamnă de fapt declinul lui Gaddafi de la Tripoli, după ce el a pierdut controlul şi asupra altor regiuni din Libia, inclusiv asupra bastioanelor sale din centru şi sud?
5. Pot oare rebelii şi forţele NATO să revendice o victorie de necontestat? Sau oare liderul libian, pus în gardă de planul NATO de a-l îndepărta de la putere pînă la 1 septembrie, a decis să evită o lovitură zdrobitoare, să renunţe la Tripoli şi să se retragă în Deşertul Libian de unde să înceapă războiul împotriva noilor conducători?
6. Pot oare rebelii, care rămîn o forţă puternic divizată, formată din cel puţin trei armate, să treacă peste divergenţele interne şi să pună bazele unei administraţii adecvate guvernării unui oraş în care trăiesc milioane de oameni. Avînd în vedere modul în care au condus bastionul rebel Benghazi, situaţia pare să lase de dorit.
Sursele militare ale Debka.com sînt de părere că afirmaţia lui Gaddafi, care a comparat Tripoli cu Bagdadul, ar avea un înţeles acuns.
7. Oare se pregăteşte să părăsească Tripoli împreună cu familia sa şi să declanşeze un război îndelungat de gherilă asemenea celui adoptat de apropiaţii lui Saddam Hussein după invazia americană din 2003, invazie care a deschis porţile Iraqului către Al Qaida? Dacă aceasta este intenţia lui Gaddafi, atunci rebelii şi susţinătorii lor din NATO, vor descoperi în curînd că victoria lor va da naştere unei serii de violenţe asemănătoare sau poate chiar mai grave decât cele din Iraq sau Afganistan, punctează Debka.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu