miercuri, 14 septembrie 2011

Sârbii au ridicat din nou baricade în nordul Kosovo


Belgrad, 14 sep /Agerpres/ - Sârbii din câteva localităţi din nordul Kosovo au ridicat din nou baricade, transmite agenţia Tanjug. Protestatarii au blocat câteva artere rutiere şi nu au permis forţelor KFOR să ajungă în punctul de trecere a frontierei Jarinje, între Kosovo şi Serbia. Marţi seară, militarii din misiunea NATO în Kosovo au fost opriţi în localitatea Zvecan şi după două ore de negocieri cu localnicii au fost nevoiţi să se întoarcă la bază.

Coloana militară de 20 camioane şi maşini de teren ale trupelor germane din KFOR, misiunea NATO în Kosovo, avea ca destinaţie oraşul Leposavic. Sârbii i-au oprit însă pe militari, temându se că maşinile KFOR transportă poliţişti şi vameşi albanezi prin care Pristina încearcă să-şi impună controlul asupra punctelor de trecere a frontierei din nordul Kosovo.

Situaţia este liniştită, dar tensionată, transmite Tanjug. Traficul rutier între Zvecan şi Kosovska Mirovica este suspendat. Baricade sunt ridicate şi în Leposavic, precum şi pe drumurile între Kosovska Mitrovica şi Ribarici.

Pristina anunţase recent că prin ajutorul forţelor EULEX şi KFOR poliţiştii şi vameşii kosovari vor prelua controlul asupra punctelor de trecere a frontierei Jarinje şi Brnjak începând de 16 septembrie. Oliver Ivanovic, secretar de stat în ministerul sârb pentru Kosovo şi Metohia, a declarat însă miercuri că în aceaste condiţii cel mai probabil Pristina va amâna dislocarea poliţiştilor kosovari la graniţa între nordul Kosovo şi Serbia.

Situaţia seamănă cu cea din luna iulie când autorităţile de la Pristina au desfăşurat efective ale poliţiei în nordul teritoriului pentru a prelua controlul a două posturi de la frontiera cu Serbia. Pristina dorea ca prin această operaţiune să fie întărit embargoul pe care l-a instituit asupra importului de produse sârbe în Kosovo, ca răspuns la embargoul declarat de Belgrad asupra importului de produse kosovare de la proclamarea independenţei Kosovo în 2008. Până acum, la frontiera dintre Kosovo şi Serbia patrulau reprezentanţii EULEX, misiunea UE în Kosovo, precum şi poliţişti de etnie sârbă. Acţiunea poliţiei kosovare a provocat nemulţumire în rândul etnicilor sârbi care reprezintă majoritatea populaţiei din nordul Kosovo. Aceştia au construit baricade, blocând principalele artere rutiere din zonă. În violenţele izbucnite şi-a pierdut viaţa un poliţist de etnie albaneză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu