miercuri, 21 septembrie 2011

Mii de palestinieni cer la Ramallah aderarea unui stat palestinian la ONU


Ramallah, 21 sep /Agerpres/ - Aproape 15.000 de palestinieni s-au reunit miercuri în Piaţa Yasser Arafat din oraşul Ramallah pentru a cere ca Palestina să devină al 194-lea stat membru al ONU, semnalează EFE.

Cea mai mare piaţă din Ramallah este plină de bărbaţi, femei şi copii care poartă sute de steaguri palestiniene şi cer comunităţii internaţionale să recunoască 'dreptul palestinienilor la deminitate şi la pământul lor'.

Balcoanele din Piaţă sunt decorate cu mari pancarte murale cu lozinca: 'ONU Statul Palestina 194', precum şi cu fotografii ale istoricului lider palestinian Yasser Arafat şi ale actualului preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas.

Manifestaţia se desfăşoară în mod paşnic şi festiv în sprijinul cererii vizând aderarea Palestinei ca membru cu drepturi depline la ONU, pe care Mahmud Abbas o va prezenta vineri.

'Este dreptul nostru după atâta timp nu numai să avem numele de 'stat', ci şi să recuperăm demnitatea pe care au încercat să ne-o fure şi pe care am apărat-o timp de 64 de ani', a spus guvernatorul Laila Ghanam, într-un discurs rostit în Piaţa Yasser Arafat.

Principalii lideri ai ANP se află la New York, unde încearcă să obţină sprijin în rândurile celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Washingtonul, care are drept de veto, a anunţat deja că se va opune cererii prezentate de Mahmud Abbas. Palestinienii caută însă aprobarea a cel puţin nouă ţări din Consiliu pentru a pune SUA într-o situaţie în care opoziţia lor prin veto ar fi singurul impediment în calea aderării unui stat palestinian la ONU, potrivit aceleiaşi surse.

Şeful diplomaţiei palestiniene, Riad al-Malki, a semnalat marţi că palestinienii au pentru moment sprijinul a şapte membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu