joi, 1 septembrie 2011

Afganistan: august, cea mai mortală lună pentru americani


Luna august a fost cea mai mortală pentru armata americană în Afganistan de la sosirea ei în această ţară în anul 2001, cu 66 de morţi, a anunţat miercuri Ministerul Apărării Statelor Unite.

Această lună a fost marcată de moartea a 30 de soldaţi americani, dintre care o unitate de elită aparţinând Navy Seal, care se afla la bordul unui elicopter doborât de talibani.

Cu 66 de morţi în total, bilanţul lunii august îl depăşeşte pe cel al lunii iulie 2010, în timpul căreia 65 de americani au fost ucişi, potrivit cifrelor Pentagonului.

Bombele artizanale, sau IED /Improvised Explosive Device - dispozitiv exploziv improvizat/ în jargon militar, rămân principala cauza a pierderilor pe parcursul ultimilor ani.

În 2011, 418 soldaţi străini au murit în Afganistan, dintre care 306 americani, potrivit site-ului www.icasualties.org, citat de AFP. În total, de la începutul conflictului, 1.752 de soldaţi americani au murit în Afganistan, potrivit acestui site.

Circa 10.000 de militari urmează să plece din Afganistan în acest an, în cadrul programului de retragere a armatei americane ce urmează a fi finalizat în 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu