vineri, 30 septembrie 2011

Afganistan: Statisticile ISAF şi ONU se contrazic


Kabul, 30 sep /Agerpres/ - Forţa NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan /ISAF/ a contestat joi date furnizate de ONU, care invocase în urmă cu o zi o creştere cu aproape 40% a violenţelor provocate de conflictul din această ţară, în cursul anului 2011, în timp ce coaliţia militară evoca o scădere cu 2% a atacurilor talibane, informează AFP.

Statisticile ISAF nu ţin cont de 'atacuri ale insurgenţilor', de acţiuni ale trupelor internaţionale, precum bombardamente şi provocarea unor victime colaterale civile, sau chiar de violenţe neatribuite sau nerevendicate de talibani.

În pofida prezenţei a aproximativ 140.000 de militari străini, în majoritate americani, în ultimii ani talibanii şi-au intensificat semnificativ acţiunile, care s-au extins aproape la nivelul întregii ţări, numărul atentatelor sinucigaşe înmulţindu-se chiar în centrul capitalei, Kabul.

NATO afirmă constant că atacurile sinucigaşe lansate de talibani sunt 'acţiuni disperate', care demonstrează că aceştia sunt pe cale să piardă războiul.

În raportul său trimestrial, prezentat miercuri Consiliului de Securitate al ONU, secretariatul general al Naţiunilor Unite invoca 'o medie lunară de 2.108 incidente', în primele opt luni ale lui 2011, 'respectiv o creştere de 39%' faţă de primele opt luni ale lui 2010.

În cadrul unei conferinţe de presă joi, la Kabul, ISAF a contestat vehement aceste date statistice, insistând pe o scădere a incidentelor sângeroase cu 2% în primele luni ale anului, dar a recunoscut că situaţia nu se referă la 'atacuri lansate de insurgenţi'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu