miercuri, 7 septembrie 2011

Mişcarea de nealiniere susţine recunoaşterea statului palestinian


Belgrad, 7 sep /Agerpres/ - Mişcarea ţărilor nealiniate şi-a reafirmat în cursul unei reuniuni, desfăşurată la Belgrad, sprijinul său pentru recunoaşterea internaţională a Palestinei şi aderarea sa parte întreagă la ONU, a anunţat marţi şeful diplomaţiei egiptene, Mohammed Kamel Amr, citat de AFP.
'Vom continua, în cursul celei de-a 66-a sesiuni a Adunării Generale, să suţinem tentativele palestiniene pentru recunoaşterea unui stat palestinian pe baza frontierelor de la 4 iunie 1967', dinainte de Războiul de Şase Zile, şi 'să cerem aderarea ei la ONU ca parte întreagă', a declarat demnitarul egiptean.
Kamel Amr a precizat că majoritatea membrilor mişcării au recunoscut deja statul palestinian. Totuşi, el nu a putut să precizeze dacă toate ţările membre vor vota în favoarea rezoluţiei palestiniene la ONU.
Agasaţi de lipsa progreselor în negocieri, palestinienii intenţionează să prezinte o cerere de recunoaştere a unui stat palestinian cu ocazia Adunării Generale a ONU din luna septembrie.
Această perspectivă este respinsă de Israel şi Statele Unite şi riscă să îi dividă pe europeni. Unele state, cum este Franţa, ar putea aproba demersul palestinienilor, în timp ce altele, de exemplu Germania, sunt profund ostile.
Mişcarea de nealiniere s-a reunit cu începere de luni, la Belgrad, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la primul său summit ce a avut loc în acelaşi oraş în 1961. Ea include în rândurile sale 118 state care nu s-au alăturat niciunei puteri mondiale, printre care se află India, Pakistian, Algeria, Egipt, Indonezia, Africa de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu