miercuri, 21 septembrie 2011

Turcia intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în estul Mării Mediterane


Ankara, 21 sep /Agerpres/ - Turcia intenţionează să-şi crească prezenţa militară în estul Mării Mediterane, în contextul tensiunilor cu Republica Cipru, informează miercuri publicaţia locală Akşam.

În acest moment, nu există un ordin expres privind comasarea în această zonă a unor nave militare, însă premierul Recep Tayyip Erdogan nu a exclus în ajun o astfel de posibilitate.

Se are în vedere, potrivit ziarului menţionat, redislocarea a opt fregate, precum şi a unui submarin. În total, marina turcă dispune de 18 nave militare, dintre care patru se află în acest moment în apropiere de Libia în cadrul operaţiunii NATO.

Pe de altă parte, informează ziarul Milliyet, trei nave vor fi trimise ca factor de descurajare în apele neutre din apropierea Israelului. Cel puţin două fregate se aşteaptă să fie trimise să asigure siguranţa pentru două nave turceşti care vor începe lucrări de prospectare în zona economică exclusivă în apropierea coastei Ciprului.

Ankara consideră neligitime planurile Ciprului (Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internaţională, dar nu şi de Ankara) în ceea ce priveşte prospectarea zăcămintelor de petrol şi gaze în platoul continental al Ciprului, cerând Nicosiei să sisteze acţiunile în acest sens până la rezolvarea definitivă a tuturor problemelor legate de insula divizată. Administraţia de la Nicosia afirmă că va începe zilele viitoare forările.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu