marți, 6 septembrie 2011

Ameninţarea unei 'ierni islamiste' după 'primăvara arabă'


Tel Aviv, 6 sep /Agerpres/ - Un general israelian, Eyal Eisenberg, şeful apărării civile, a estimat luni că 'o iarnă islamistă radicală' ar putea succeda 'primăverii arabe', sporind riscul unui 'război general şi total', relatează AFP. 'Ceea ce a fost considerată drept primăvara popoarelor arabe se poate transforma într-o iarnă islamistă radicală, crescând probabilitatea unui război general şi total în regiune cu o posibilă folosire a armelor de distrugere în masă', a afirmat generalul, într-un discurs la Institutul de Cercetare privind Securitatea Naţională din Tel Aviv.

Afirmaţiile generalului au fost raportate de mai multe media inclusiv televiziunea publică şi radioul militar.

Potrivit comentatorului militar al postului public de televiziune, generalul a făcut aparent aluzie la Siria, care ar putea trage rachete echipate cu focoase chimice dacă aceste arme ajung în mâinile unor grupuri islamiste după o posibilă cădere a regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Generalul a estimat de asemenea că 'degradarea' relaţiilor cu Turcia, odată un aliat strategic al Israelului, este de asemenea o sursă de tensiune.

Vineri, Turcia a anunţat expulzarea ambasadorului israelian de la Ankara şi îngheţarea relaţiilor militare ca represalii pentru refuzul Israelului de a prezenta scuze pentru abordajul mortal al unui feribot turc în drum spre Gaza /9 morţi/ de către un comando al marinei israeliene la 31 mai 2010.

Generalul Eisenberg a afirmat de asemenea că organizaţiile palestiniene din Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, au ajuns să se doteze cu 'noi arme mai performante' pentru a ataca localităţile din sudul Israelului. Cu toate acestea, el nu a dat detalii suplimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu