marți, 27 septembrie 2011

NATO desfiinţează o baricadă ridicată de sârbi în nordul Kosovo


Pristina, 27 sep /Agerpres/ - Militarii Forţei NATO din Kosovo /Kfor/ au desfiinţat marţi dimineaţa o baricadă ridicată de sârbi în nordul Kosovo, informează AFP. Cel puţin patru sârbi au fost reţinuţi, dar trei dintre ei au fost eliberaţi mai târziu. Baricadă se afla în apropiere de punctul frontalier de la Jarinje /nord/, aflat în centrul unor tensiuni aprinse între Belgrad şi Pristina în cursul verii. Sârbii au replicat la acţiunea Kfor, ridicând o nouă baricadă în apropierea celei dărâmate de NATO.

Aceste evenimente au loc în momentul în care negocierile dintre Pristina şi Belgrad, sub auspiciile Uniunii Europene, ar urma să continue la Bruxelles. Poliţia kosovară şi cea a Misiunii UE în Kosovo /EULEX/ au fost desfăşurate vineri la Jarinje şi Brnjak, un alt post frontalier cu Serbia.

În nordul Kosovo trăiesc în majoritate sârbi. Aceştia, exasperaţi de operaţiunile poliţiei kosovare şi ale EULEX, au blocat drumurile către frontieră. Sârbii au înfiinţat, de asemenea, rute alternative către Serbia pe care le utilizează. Ei au instituit în plus o gardă a baricadelor 24 de ore din 24. Acestea sunt în total în număr de 15, în nordul Kosovo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu