miercuri, 7 septembrie 2011

Pakistanul, 'principala ameninţare pentru Afganistan'


Washington, 6 sep /Agerpres/ - Pakistanul reprezintă 'principala ameninţare pentru Afganistan', a avertizat într-un discurs ţinut marţi, la Chicago, senatorul republican Mark Kirk care a încheiat de curând un turneu de două săptămâni în Afganistan, efectuat în calitate de ofiţer în rezervă, informează AFP.
'Pakistanul a devenit principala ameninţare pentru Afganistan. Serviciile secrete pakistaneze reprezintă cel mai mare pericol pentru guvernul afgan', a apreciat senatorul de Illinois.
'De asemenea, este o ameninţare uriaşă pentru trupele americane. Să fim bine înţeleşi: mulţi americani au murit în Afganistan din cauza ISI (serviciile secrete pakistaneze)', a spus Mark Kirk.
Congresmanul a adăugat că gruparea Al Qaida este în continuare 'înarmată şi periculoasă'. În opinia lui însă, reţeaua Haqqani, o organizaţie afiliată talibanilor şi activă în Afganistan, reprezintă 'noua faţă a terorii' şi a devenit 'forţa cea mai periculoasă, fatală şi canceroasă din Afganistan'.
Senatorul, ofiţer de marină în rezervă, specializat în informaţii militare, a mai afirmat că reţeaua Haqqani beneficiază de sprijinul serviciilor secrete pakistaneze. 'Declaraţiile guvernului pakistanez în care susţine contrariul sunt pure minciuni', a subliniat el.
Mark Kirk pledează pentru 'regândirea' ajutorului acordat Pakistanului, avertizând că acesta 'este, în cel mai bun caz, o naivitate şi, în cel mai rău, contraproductiv'.
Congresmanul a atras atenţia că Afganistanul are nevoie de ajutor pentru finanţarea securităţii sale, în momentul în care Statele Unite părăsesc această ţară. 'Dacă Pakistanul nu se va schimba, putem acţiona şi noi altfel, şi anume să ne îndreptăm spre India pentru a încuraja cea mai mare democraţie a lumii ca să ajute guvernul afgan în lupta cu terorismul şi ISI', a mai spus senatorul de Illinois.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu