joi, 29 septembrie 2011

Violenţele comise în Afganistan au înregistrat o creştere de 40 la sută în comparaţie cu 2010


KABUL (MEDIAFAX) - Violenţele în cadrul războiului care afectează Afganistanul de zece ani au crescut cu aproape 40 la sută în raport cu aceeaşi perioadă din 2010, informează un raport al ONU dat publicităţii miercuri, relatează AFP.
În pofida prezenţei a circa 140.000 de soldaţi în cadrul Forţei Internaţionale a NATO, dintre care două treimi americani, talibanii şi-au intensificat în mod considerabil insurecţia în ultimii ani şi şi-au extins acţiunile de gherilă în aproape toată ţara, multiplicându-şi atacurile sinucigaşe chiar şi în capitală, Kabul.
În raportul său trimestrial către Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU invocă "o medie de 2.108 incidente violente pe lună" în primele opt luni din 2011, ceea ce reprezintă "o creştere de 39 la sută" în raport cu primele opt luni din 2010.
Două treimi dintre aceste violenţe se concentrează în sudul şi sud-estul Afganistanului, bastioane tradiţionale ale talibanilor şi altor grupări insurgente afiliate acestora, potrivit ONU, în special în provincia Kandahar.
Prin urmare, numărul civililor ucişi în cursul verii a crescut cu 5 la sută în comparaţie cu aceeaşi perioadă din vara lui 2010, potrivit raportului.
Misiunea Naţiunilor Unite în Afganistan (MANUA) a numărat 971 de civili ucişi din iunie până în august 2011, trei sferturi din aceste crime fiind atribuite acţiunilor insurgenţilor şi 12 la sută fiind rezultatul erorilor Forţei Internaţionale a NATO, comandată de Statele Unite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu