miercuri, 7 septembrie 2011

Potenţialul de violenţă rămâne ridicat în nordul Kosovo


Pristina, 6 sep /Agerpres/ - Un înalt responsabil al NATO din Kosovo a apreciat marţi că situaţia din nordul Kosovo are 'un potenţial ridicat de violenţe' din cauza structurilor extremiste şi criminale care se află acolo, relatează AFP.

'Situaţia s-a calmat în mod considerabil, dar trebuie să lucrăm în continuare în vederea restabilirii unui anumit grad de securitate şi de siguranţă', a declarat pentru presă comandantul forţelor NATO din Kosovo /KFOR/, generalul german Erhard Buhler. 'Există în continuare tensiuni puternice. Situaţia este într-o oarecare măsură fragilă, iar potenţialul de violenţe este cu adevărat foarte ridicat în acest moment', a subliniat el. Declaraţia făcută de Buhler are loc în contextul în care acesta îşi încheie mandatul de un an în calitate de comandant al KFOR, formată din circa 5.000 de oameni.

Un diferend comercial cu Belgradul a provocat violenţe la sfârşitul lui iulie, când Pristina şi-a desfăşurat forţele de securitate pentru a prelua controlul asupra a două posturi de frontieră din nord şi a impune acolo un embargou asupra produselor de provenienţă din Serbia. Pristina a estimat că embargoul său nu era respectat de membrii sârbi ai poliţiei frontaliere kosovare. Acest gest a provocat mânia sârbilor majoritari în nordul Kosovo. Un poliţist kosovar albanez a fost ucis şi alţi patru răniţi în incidentele ce au urma acestei decizii. KFOR a intervenit când unul din cele două posturi de frontieră a fost incendiat şi deţine de atunci controlul asupra celor două puncte de trecere litigioase.

Generalul Buhler a apreciat că structurile criminale şi extremiste din cadrul majorităţii sârbe din nordul Kosovo vor să profite de acest diferend pentru a-şi impune 'propriile reguli' populaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu