luni, 26 septembrie 2011

Premierul turc vorbeşte despre o posibilă operaţiune militară comună cu Iranul în nordul Irakului


Ankara, 26 sep /Agerpres/ - Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit duminică despre o posibilă ofensivă militară comună a Turciei şi Iranului, împotriva duşmanului lor comun - rebelii kurzi din nordul Irakului, relatează AP.

Turcia şi Iranul colaborează şi sunt 'hotărâte', a spus şeful guvernului turc.

'Nu se pune problema de nicio amânare', a precizat Erdogan, într-o referire clară la o posibilă operaţiune militară comună împotriva principalei baze a rebelilor din Muncţii Qandil, din nordul Irakului.

'Regret că spun acest lucru dar va exista un preţ', a mai spus Erdogan, referindu-se se pare la pierderile provocate armatei turce de ultimele atacuri ale rebelilor kurzi.

O aripă de Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) care militează pentru autonomie în sud-estul Turciei, luptă împotriva Teheranului din aceeaşi bază din Munţii Qandil.

Rebelii kurzi şi-au intensificat dramatic atacurile din Turcia din luna iulie, provocând moartea a zeci de oameni de ordine şi a cel puţin zece civili, dintre care trei au murit într-un atentat cu maşină-capcană din capitala Turciei de săptămâna trecută.

Sâmbătă, rebelii PKK au atacat un avanpost al armatei din sud-estul Turciei, provocând moartea a şase soldaţi şi rănirea altor 11. Atacurile au avut loc după ce avioane militare turceşti au tras în august asupra unor presupuse poziţii kurde din nordul Irakului, notează AP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu