miercuri, 21 septembrie 2011

Forţe speciale europene au intervenit în luptele la sol din Libia, susţine şeful diplomaţiei irakiene


Washington, 21 sep /Agerpres/ - Forţe speciale europene au luptat alături de rebelii libieni pentru a-i ajuta să-l alunge de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi, a declarat marţi ministrul irakian al afacerilor externe, Hoshyar Zebari, în timpul unei reuniuni a unui grup de reflexie la New York.

'Nu numai că a existat o ofensivă aeriană asupra Tripoli şi a altor locuri, dar vă pot spune că au existat şi forţe speciale, forţe europene care au mers la sol pentru a lupta împotriva lui Gaddafi', a declarat el în faţa Council on Foreign Relations /CFR/.

Presa franceză şi cea britanică au relatat despre prezenţa unor forţe speciale europene pe pământul libian în sprijinul ofensivei aeriene a NATO, ipoteză neconfirmată însă oficial nici de Paris şi nici de Londra. Această declaraţie a ministrului irakian intervine în aceeaşi zi în care Naţiunile Unite au primit Consiliul Naţional de Tranziţie /CNT/ din Libia.

Sprijiniţi de bombardamentele aeriene ale NATO, combatanţii rebeli au reuşit în şase luni să preia controlul asupra marii majorităţi a ţării în urma unor confruntări cu forţele loiale regimului ce s-au soldat cu 25.000 de morţi, potrivit şefului CNT Mustafa Abdeljalil.

Pe de altă parte, ministrul irakian de externe a afirmat marţi că mişcările de protest din Libia şi din restul ţărilor arabe au fost motivate de exemplul irakian. 'Am fost contactaţi de libieni, de tunisieni, de egipteni pentru a afla cum am procedat noi', a declarat Hoshyar Zebari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu