miercuri, 21 septembrie 2011

Fostul preşedinte Rabbani ucis într-un atentat la Kabul


Kabul, 20 sep /Agerpres/ - Fostul preşedinte afgan Burhanuddin Rabbani, însărcinat de guvern cu procesul negocierii de pace cu talibanii, a fost ucis marţi într-un atentat sinucigaş în centrul capitalei Kabul, a anunţat un membru al anturajului său, sub rezerva anonimatului, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Atentatul a avut loc pe strada unde locuia Burhanuddin Rabbani, situată într-un cartier în care se găsesc numeroase ambasade şi unde talibani kamikaze au comis o serie de atacuri sângeroase miercurea trecută. O explozie puternică s-a produs în centrul capitalei afgane Kabul, în apropiere de ambasada SUA şi de locuinţa fostului preşedinte Burhanuddin Rabbani, însărcinat cu procesul negocierii de pace cu talibanii, relatează agenţiile internaţionale de presă. Ambasada SUA din Kabul a declanşat alarma de avertizare care anunţă un posibil atac şi le-a spus diplomaţilor că alerta nu este un exerciţiu.
Asasinii lui Burhanuddin Rabbani 'nu vor câştiga' în Afganistan, a asigurat marţi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la câteva ore după atentatul de la Kabul în care a fost ucis fostul preşedinte afgan însărcinat cu negocierile de pace cu talibanii, relatează AFP. 'Celor care nu oferă poporului afgan decât moarte şi distrugere, mesajul nostru este clar: nu veţi câştiga', a declarat Anders Fogh Rasmussen într-un comunicat difuzat la Kabul. 'Nu veţi împiedica poporul afgan să-şi ia destinul în propriile mâini, şi nu veţi slăbi forţa parteneriatului între comunitatea internaţională şi Afganistan', a adăugat el.

Circa 130.000 de militari NATO, dintre care două treimi americani, sunt desfăşuraţi în ţară pentru a sprijini fragilul guvern de la Kabul în faţa insurgenţei talibane, care a câştigat teren în ultimii ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu