vineri, 25 martie 2011
Nicolas Sarkozy se justifică
desen de Joep Bertrams/Het Parool(Amsterdam)/presseurop.eu
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a justificat vineri intervenţia militară în Libia subliniind că aceasta a permis "evitarea a mii şi mii de morţi", dând asigurări că aceasta ar putea înceta imediat ce forţele lui Muammar Kadhafi se vor întoarce în cazarmele lor, relatează AFP.
În Libia, acţiunea militară a coaliţiei a "evitat mii şi mii de morţi", a afirmat Sarkozy, în cadrul unei conferinţe de presă în cadrul summitului european de la Bruxelles.
Trebuia să "evităm victimele nebuniei barbare a unui dictator", a insistat el.
În opinia lui, "în cazul în care coaliţia nu ar fi acţionat - era o problemă de ore, de foarte puţine ore -, populaţia din Benghazi (în est, sediul rebelilor) ar fi fost victima unui masacru".
Sarkozy a precizat că a evocat în faţa omologilor săi europeni "ceea ce s-a întâmplat la Srebreniţa" în iulie 1995, a declarat el.
Cel puţin "8.000 de persoane au fost asasinate (...) deoarece comunitatea internaţională nu a luat în perioada respectivă măsuri pentru a împiedica acest masacru" al musulmanilor bosniaci de către sârbi, a adăugat el.
"Atât timp cât populaţia (libiană) va fi sub ameninţarea tancurilor, avioanelor, noi vom fi acolo", a afirmat Sarkozy, refuzând totuşi să ofere o dată la care s-ar putea încheia operaţiunea.
Aceasta nu are ca scop destituirea lui Kadhafi, a declarat el. Operaţiunea se poate încheia "din minutul în care forţele lui Kadhafi se vor întoarce în cazarmele lor (...) ceea ce înseamnă, în opinia mea, mai mult decât un simplu armistiţiu".
"Dacă militarii se întorc în cazarme, încetează asediul asupra acestor oraşe, nu mai ameninţă oamenii, din acel moment va fi o problemă a libienilor între ei".
Este vorba despre a pune în aplicare "rezoluţia, toată rezoluţia, nimic decât rezoluţia" 1.973 a Naţiunilor Unite. "Nu vom merge dincolo de acest mandat", a declarat el, subliniind că nu vor fi "operaţiuni la sol, nici acum, nici mai târziu".
Sarkozy a adăugat că avionul forţelor libiene, distrus la sol joi de un avion de vânătoare francez chiar după aterizarea la baza aeriană Misrata (est) a fost doborât pentru că "se îndrepta pentru a ataca persoane nevinovate".
"Ceea ce se întâmplă în Libia creează o jurisprudenţă şi poate crea încredere" în rândul popoarelor arabe, a declarat el.
Preşedintele francez a declarat, de asemenea, că europenii lansează "un apel" către toţi cei care, în Libia, "vor să îl abandoneze pe Kadhafi în proiectele sale nebune şi ucigaşe", precizând că "pot participa la construirea unei noi Libii democratice".
"Există Consiliul naţional de tranziţie, foarte curajos, căruia îi cerem să se extindă, există şefii de triburi şi apoi personalităţi care au fost asociate regimului Kadhafi şi care sunt lucide şi trebuie să ia în calcul că permanenţa sistemului Kadhafi conduce Libia la un impas", a adăugat el.
Mişcările cu care se confruntă în prezent lumea arabă constituie, în opinia lui, un "moment istoric". "Am vorbit atât de mult de manifestaţiile arabe ca de o ameninţare în trecut, Europa nu poate să nu fie de partea sa", a adăugat el.
În criza libiană, UE a ajuns joi să depăşească diviziunile, a afirmat el. Cu o declaraţie luată în unanimitate, "unitatea Europei iese consolidată şi strategia pe care le-am propus-o prietenilor noştri englezi este de asemenea susţinută", a conchis preşedintele francez.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu