miercuri, 30 martie 2011

Trupele pro-Gaddafi au împins înapoi zeci de kilometri rebelii libieni


NewsIn
Forţele anti-Gaddafi au făcut în ultimele zile progrese rapide spre vest de la Benghazi - ajutate de raidurile internaţionale - şi au preluat controlul în mai multe localităţi aflate de-a lungul coastei şi asupra unor instalaţii petroliere importante, inclusiv Ras Lanuf, Brega, Uqayla şi Bin Jawad. Situaţia s-a schimbat semnificativ marţi, când forţele pro-Gaddafi au folosit arme de mare calibru şi au obligat rebelii să se retragă.
Forţele proguvernamentale şi-au intensificat marţi atacurile asupra rebelilor libieni, împingându-i înapoi zeci de kilometri, relatează BBC News.
Potrivit corespondentului BBC, rebelii au pierdut Bin Jawad şi majoritatea s-au retras şi mai la est, dincolo de Ras Lanuf. De asemenea, Misrata, aflată mai aproape de Tripoli, a fost vizată de atacuri, iar explozii puternice au fost auzite şi în capitală.
Forţele anti-Gaddafi au făcut în ultimele zile progrese rapide spre vest de la Benghazi - ajutate de raidurile internaţionale - şi au preluat controlul în mai multe localităţi aflate de-a lungul coastei şi asupra unor instalaţii petroliere importante, inclusiv Ras Lanuf, Brega, Uqayla şi Bin Jawad.
Însă corespondentul BBC a anunţat că situaţia s-a schimbat semnificativ marţi, când forţele pro-Gaddafi au folosit arme de mare calibru şi au obligat rebelii să se retragă. Ei ajunseseră la Nawfaliya, la 120 de kilometri distanţă de oraşul natal al lui Gaddafi, Sirt, dar s-au retras apoi la Bin Jawad, circa 30 de kilometri mai la est.
Lupte intense s-au dat apoi şi la Bin Jawad, iar forţele anti-Gaddafi au fost nevoite să abandoneze oraşul şi să fugă către Ras Lanuf, într-un convoi de sute de vehicule.
Majoritatea combatanţilor s-au retras şi din Ras Lanuf, ceea ce, potrivit BBC, arată faptul că nu dispun de arme, organizare şi linii de aprovizionare adecvate.
Acţiunile militare internaţionale au continuat marţi şi în cursul nopţii. Oficiali din marina americană au declarat că vase ale Flotei al VI-a au atacat trei nave libiene care deschiseseră focul asupra unor nave comerciale din portul Misrata, aflat la vest de Sirt. Unul dintre vase a fost distrus, iar un al doilea a eşuat pe ţărm. Al treilea a fost abandonat.
Un locuitor din Misrata a declarat că trupele pro-Gaddafi atacă oraşul cu tancuri şi arme de mare calibru, în timp ce pe străzi au fost desfăşuraţi lunetişti.
Liderii rebeli au declarat că cel puţin 124 de persoane au fost ucise în ultimele nouă zile la Misrata. "Misrata este în pericol", a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor de la Benghazi. "Masacrul care a fost evitat la Benghazi graţie intervenţiei forţelor coaliţiei va avea loc la Misrata", a adăugat el.
Posturile rebele de radio îndeamnă tot mai multe persoane din vestul ţării să se alăture revoltei.
NATO a negat că raidurile sale aeriene vizează să ofere acoperire pentru avansarea rebelilor.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului Bill Gortney a avertizat marţi că, pentru că rebelii libieni nu sunt bine organizaţi, orice victorii militare pe care le vor înregistra vor fi precare. El a subliniat că rebelii au, în mod clar, de câştigat de pe urma acţiunilor SUA, care au început să facă zboruri la joasă altitudine pentru a ataca forţele guvernamentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu