miercuri, 30 martie 2011

SEPARATISME


Partea abhază consideră că Moscova intenţionează să-și atribuie o parte semnificativă a teritoriului abhaz în partea de nord-vest a regiunii Gagra. "Este într-adevăr o suprafață foarte mare de teren și constituie 20 la sută din raionul Gagra", a declarat președintele delegației abhaze Inal Hașig, scrie lenta.ru
Cetățenii orașului Suhumi nu sunt mulţumiți de faptul că în proiectul rus, partea abhază a satului Aibga este inclusă în teritoriul rus, a declarat vice-preşedintele Parlamentului din Abhazia, Irina Agrba. Potrivit acesteia, "din punct de vedere istoric, Abhazia pe parcursul timpului se micșora teritorial, astfel problema teritoriului este percepută foarte dureros de populația băștinașă".

În opinia oficialilor de la Tbilisi, Abhazia este parte componentă a Georgiei ocupată de Federația Rusă în 2008.

Potrivit ministrului adjunct de externe georgian, Nino Kalandadze, "frontiera de stat dintre Rusia şi Abhazia nu există. Există o frontieră de stat recunoscută pe plan internaţional dintre Rusia şi Georgia, care nu are nevoie de delimitare, sau demarcare".
Mai aproape de frontiera cu România, Rusia şi Republica Moldova au ajuns la un consens cu privire la statutul regiunii separatiste Transnistria, a declarat marţi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, relatează China Daily.
În cadrul unei întrevederi cu ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, Lavrov a declarat că ambele părţi au convenit că Transnistria trebuie să fie parte componentă a Republicii Moldova, având un statut special.

"Avem acelașii obiectiv de a relua cât mai repede negocierile privind ajungerea la un compromis politic în problema transnistreană", a adăugat Lavrov.

Între timp, Iurie Leancă a declarat că Moldova este gata să reia negocierile oficiale privind soluționarea conflictului transnistrean. "Partea moldovenească îşi exprimă disponibilitatea pentru de a relua negocierile oficiale în formatul 5 +2 ", a spus ministrul moldovean de externe.

UNIMEDIA precizează că vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, s-a aflat ieri, 29 martie, într-o vizită oficială la Moscova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu Serghei Lavrov. Potrivit seviciului de presă al MAEIE, cei doi urmau să discute un spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, precum şi unele chestiuni de pe agenda internaţională.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la lenta.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu