miercuri, 23 martie 2011

NATO nu va deţine 'conducerea politică' a coaliţiei care acţionează în Libia


NATO nu va exercita 'conducerea politică' a coaliţiei internaţionale în Libia, dar va interveni ca 'instrument de planificare' în impunerea unei zone de excludere aeriană, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé, citat de AFP.

'NATO va interveni ca unealtă de planificare şi de conducere operaţională' în aplicarea zonei de interdicţie aeriană prevăzută de rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă. 'Dar nu Alianţa va exercita conducerea politică' a coaliţiei, care va fi încredinţată unui comitet ce îi reuneşte pe miniştrii de externe din statele care participă la intervenţia din Libia şi din Liga Arabă, a precizat el. Alain Juppé a propus marţi constituirea unui astfel de 'grup de contact'.
'Va fi un rol tehnic', a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al guvernului, Francois Baroin, referindu-se la NATO. 'Depunem eforturi pentru formarea coaliţiei care să aibă conducerea politică a operaţiunii. În ceea ce priveşte chestiunea comandamentului operaţiunilor, din motive de eficienţă dorim o structură unică să organizeze acţiunea coaliţiei şi NATO are capacitatea de a face acest lucru', a adăugat Baroin.

Chestiunea comandamentului operaţiunii din Libia, condusă în principal de SUA, Franţa şi Marea Britanie, dă naştere la dezbateri tensionate de mai multe zile între occidentali. Parisul şi Washingtonul au anunţat marţi seară că au ajuns la un acord privind rolul NATO în coaliţie, dar l-au prezentat în moduri sensibil diferite.

Din punctul de vedere al Casei Albe, SUA, Franţa şi Marea Britanie au căzut de acord ca NATO să poată juca 'un rol cheie' în comandamentul operaţiunii militare a coaliţiei internaţionale în Libia. Expresia nu a fost folosită şi de preşedinţia franceză, care evocă pur şi simplu o conversaţie telefonică în cursul căreia Barack Obama şi Nicolas Sarkozy 's-au înţeles asupra modalităţilor de utilizare ale structurilor comandamentului NATO în susţinerea coaliţiei'. Mai multe ţări partenere ale Franţei au insistat pentru o implicare a Alianţei Nord-Atlantice. Autorităţile franceze estimează însă că dacă NATO va conduce operaţiunea militară din Libia, statele arabe nu vor dori să se ralieze acestui demers, ci dimpotrivă, vor sfârşi prin a-l denunţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu