miercuri, 30 martie 2011
RECOLTĂ BOGATĂ DE LOVITURI DE ARUNCĂTOR DE 120mm.
O duzină de proiectile de calibrul 120 mm au fost descoperite în ultima săptămînă, în timpul excavaţiilor din curtea Colegiului Economic al Banatului Montan, ultimele chiar în această dimineaţă. Descoperirile se fac zilnic de către muncitori. Muncitorii care participă la construţiile din curtea colegiului au declarat că e deja ceva obişnuit ca excavatorul să scoată la iveală muniţie neexplodată. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, nici măcar muncitorul care a transportat în braţe proiectilele pînă la o distanţă de cîţiva metri de excavaţii.
Poliţiştii au delimitat perimetrul şi au păzit proiectilele până cînd geniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin au preluat proiectilele şi le-au transportat în vederea depozitării şi distrugerii. De-a lungul anilor, din Cartierul Govîndari au fost extrese sute de bombe de avion şi muniţie de aruncător, neexplodate, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În acea vreme, pe locul actualului cartier se găsea un aerodrome, iar zona era mlăştinoasă, ceea ce explică numărul mare de proiectiule rămase neexplodate.
De asemenea, la sfîrşitul săptămînii trecute, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic" al judeţului Caraş-Severin a intervenit şi în satul Prisaca, pentru asanare de muniţie. În acest caz, a fost vorba de 14 grenade defensive, găsite de un localnic într-o grădină. Pe parcursul anului trecut au avut loc 45 de astfel de acţiuni.
Avînd în vedere faptul că primăvară sînt demarate lucrări ce implică săpături, în urma cărora pot fi descoperite elemente de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin atrage atenţia asupra faptului că oamenii trebuie să trateze situaţia cu responsabilitate şi să anunţe, prin Serviciul Unic de Apel 112, specialiştii abilitaţi să manevreze astfel de obiecte.
Asanarea teritoriului şi neutralizarea muniţiei neexplodate, rămase din timpul conflictelor armate, se execută numai de structuri specializate încadrate cu specialişti pirotehnicieni din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste. Intervenţia se execută, de regulă, cu autospeciale pirotehnice echipate cu echipament de cercetare, identificare, transport şi depozitare a muniţiei. Pentru a evita producerea unor evenimente negative în cazul descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată este necesar ca populaţia să cunoască câteva reguli elementare:
-să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;
-să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
-să nu predea muniţiile descoperite la operatori economici specializaţi pentru valorificarea deşeurilor metalice;
-să sune la numărul unic de urgenţă 112.
Acţiunile şi măsurile de prevenire precum şi asanarea teritoriului de muniţie rămasă
neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării populaţiei , bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului înconjurător.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu