joi, 31 martie 2011

ZIUA JANDARMERIEI ROMÂNE


Pentru a marca aşa cum se cuvine ziua în care Jandarmeria Română aniversează 161 de ani de la înfiinţare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin organizează mîine, 1 aprilie, „Ziua Porţilor Deschise”. Începînd cu ora 11, la sediul Inspectoratului de Jandarmi de pe Calea Timişoarei, sînt aşteptaţi toţi cei curioşi să afle mai multe despre profesia de jandarm. Invitaţia se adresează în mod deosebit copiilor şi elevilor. Cei prezenţi vor asista la diverse exerciţii demonstrative şi vor putea să vadă aparatura şi echipamentele pe care jandarmii le folosesc în misiunile la care sînt solicitaţi. Acţiunile care marchează Ziua Jandarmeriei vor continua şi duminică, în Piaţa Tricolorului, unde, între orele 10 şi 14, va putea fi vizitat un punct de informare pentru cetăţeni. Aici va fi expusă tehnica din dotare şi mijloacele logistice utilizate de jandarmii cărăşeni în cazul diferitelor misiuni executate.

La 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica aprobă, la propunerea Divanului Obştesc – ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în corp de jandarmi”. Este actul de înfiinţare a instituţiei „oamenilor de arme”, iar data de 3 aprilie este statuată ca fiind Ziua Jandarmeriei Române. Un alt moment important în evoluţia acestei categorii de forţe armate l-a constituit data de 01 septembrie 1893 cînd a fost aprobată Legea de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei rurale, în baza căreia, la nivelul fiecărei comune funcţiona un post de jandarmi cu rol de forţă poliţienească.
Instituţia a funcţionat sub denumirea de Jandarmerie pînă în anul 1949 cînd „trupele de jandarmi” au fost transformate în trupe de securitate, denumire pe care şi-au păstrat-o pînă în anul 1990.

În prezent, Jandarmeria Română „este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la: apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu