miercuri, 23 martie 2011

CSAT a aprobat suplimentarea cu 67 de jandarmi a efectivului României la procesul de tranziţie în Afganistan


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, în şedinţa de marţi, suplimentarea cu 67 de jandarmi a participării la accelerarea procesului de tranziţie în Afganistan, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit şefului statului, aceşti 67 de jandarmi vor avea misiunea de a participa la instruirea forţelor de ordine publică în Afganistan.
Traian Băsescu a precizat că toate costurile acestor operaţiuni vor trebui aprobate în următoarea şedinţă de Guvern. AGERPRES
Preşedintele afgan Hamid Karzai a afirmat că forţele sale de securitate vor prelua, în curînd, controlul în şapte zone din ţară – primul pas spre obiectivul ca poliţia şi armata afgană să apere întreaga naţiune, pînă la sfîrşitul anului 2014. În cadrul unei alocuţiuni rostite ieri,22 MARTIE, la Kabul, in capitalele provinciale Lashkar Gah, în sud, Herat, în vest, Mazer-e-Sharif în nord şi Mehterlam, în est, în luna iulie urmează să fie predat controlul de către forţele conduse de NATO soldaţilor şi poliţiei afgane. Provinciile Bamiyan şi Panshir se află, de asemenea, pe lista de predare a controlului, precum şi provincia Kabul, cu excepţia districtului Surobi.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut recent NATO sa înceteze operaţiunile militare din ţara sa, solicitare adresată cu prilejul unui discurs susţinut în provincia Kunar, unde forţa internaţională este acuzată de uciderea a peste 70 de civili, recent. “Cu ocazia acestei întîlniri aş dori să cer NATO şi SUA, cu onoare şi smerenie şi fără aroganţă, să înceteze complet operaţiunile din ţara noastră”, a declarat Karzai. “Dacă este vorba de un război împotriva terorismului internaţional, ar trebui să-l poarte în regiunile pe care le-am arătat cu degetul de nouă ani şi pe care ei inşişi le cunosc”, a adăugat preşedintele afgan. Karzai s-a întîlnit cu aproape 500 de şefi de trib (vezi: www.mariobalint.blogspot.com) din toate districtele provinciei, la sediul autorităţilor provinciale din Asadabad. În rîndul auditoriului s-au aflat şi rude ale unor civili ucişi de NATO, potrivit guvernului afgan, în ultimele săptămîni, în provincie. Preşedintele afgan le-a cerut, în repetate rînduri forţelor internaţionale, în ultimii ani, să atace bazele insurgenţilor talibani mai degraba din Pakistan, decît din sate afgane.

Forţele de securitate afgane sînt pregătite să preia gradual responsabilitatea pentru securitatea ţării de la forţele NATO, a afirmat vinerea trecută şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. Numărul suplimentar de jandarmi trimişi de România va contribui la instruirea forţelor afgane de poliţie şi preluarea de către acestea, în cel mai scurt timp, a responsabilităţii securităţii provincii lor afgane. “Strategia noastră funcţionează. Ei sînt gata acum să-şi asume, în mod gradual, responsabilitatea pentru securitatea naţiunii şi poporului lor”, a spus Rasmussen. În prezent, circa 145.000 de militari NATO sînt desfăşuraţi în Afganistan. Numărul soldaţilor afgani şi al poliţiştilor se aşteaptă să ajungă la 305.000 pînă în octombrie.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a promis că va dezvălui, la 21 martie, numele primelor provincii care vor fi transferate forţelor afgane, marcînd primul pas al procesului de tranziţie care ar urma să se încheie pînă la sfîrşitul lui 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu