miercuri, 23 martie 2011

România participă la impunerea embargoului împotriva Libiei cu fregata Regele Ferdinand şi cu 207 militari


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în şedinţa de marţi, participarea României la impunerea embargoului împotriva Libiei cu 205 militari de la bordul fregatei Regele Ferdinand şi doi ofiţeri de stat major din Forţele Navale, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit şefului statului, Guvernul trebuie să aloce, în următoarea şedinţă, resursa financiară necesară pentru ca fregata să opereze în Marea Mediterană.
'Pe data de 20 martie, a fost aprobat Planul de operaţii pentru impunerea embargoului cu privire la vânzările de armament către Libia. Ieri, a fost aprobat Planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot ieri, în jurul orei 16,00, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat Directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, în baza Rezoluţiei 1970 a Consiliului de Securitate. Odată cu aprobarea Directivei de execuţie, se trece la punerea în aplicare a Planului de operaţii, este decizia politică pe care o ia NATO cu privire al declanşarea unei operaţiuni', a precizat Traian Băsescu.
El a spus că a decis să convoace CSAT cu puţin înainte de aprobarea deciziei NATO, pentru că ştia că se va adopta Directiva de execuţie pentru embargou.
'CSAT-ul a decis implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major din Forţele Navale. Asta înseamnă că România va participa cu 205 militari la bordul fregatei Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, în total, 207 militari - ofiţeri şi subofiţeri. În cel mai scurt timp, Guvernul trebuie să aloce resursa financiară necesară, pentru ca fregata Regele Ferdinand să opereze în Marea Mediterană, în conformitate cu Directiva NATO. Pentru operarea, timp de trei luni, în Marea Mediterană sunt necesare 4,5 milioane euro, pe care-i va aloca Guvernul, în următoarea şedinţă de guvern', a explicat preşedintele Băsescu. AGERPRES
Şi Ministrul bulgar al Apărării, Aniu Anghelov, a ordonat pregătirea unei fregate din cadrul forţelor navale ale ţării, pentru a participa la operaţiunile NATO din largul Libiei, relatează site-ul Novinite.com.
Această acţiune este în concordanţă cu decizia de marţi a Alianţei Nord-Atlantice de a lansa o misiune navală în Marea Mediterană, care să contribuie la consolidarea embargoului asupra armelor impus de ONU în Libia, unde Muammar Kadhafi se confruntă cu o mişcare de contestare populară.
Deşi Guvernul bulgar a declarat clar că nu are capacităţile militare - în speţă, avioanele de vânătoare necesare - de a lua parte la operaţiunea Odyssey Dawn, condusă de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, Cabinetul a afirmat că poate trimite o fregată pentru a contribui la consolidarea embargoului asupra Libiei.
Pe lângă mobilizarea fregatei, Bulgaria a confirmat că este pregătită să trimită două echipe medicale pentru o operaţiune umanitară în Libia. Nu au fost discutate alte forme de participare a Bulgariei la eforturile din Libia, a declarat Anghelov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu