joi, 24 martie 2011

SE EXTIND PROBLEMELE DE SECURITATE


Compania egipteană Egypt Air, cel mai mare operator aerian din Egipt, a scos efectiv Israelul de pe harta sa aeriană, indicând că Iordania are ca graniţă Marea Mediterană, informează joi Israel News.

Compania subsidiară Air Sinai efectuează curse regulate spre Israel, însă pasagerii interesaţi nu vor mai putea găsi aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, pe harta care include nume ale celorlalte capitale din Orientul Mijlociu, precum Amman /Iordania/, Beirut /Liban/ şi Damasc /Siria/.

Spre deosebire de alte mari companii aeriene din ţări musulmane, precum Turcia şi Iordania, Egypt Air este prima care nu mai indică Israelul printre destinaţiile sale, deşi efectuează curse în această ţară.

Zborurile cu destinaţia Tel Aviv au fost temporar suspendate, din cauza recentelor proteste sociale, soldate cu demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak /11 februarie/, însă au fost reluate, după ce în 2010 Air Sinai înregistrase o creştere de 27% a numărului de pasageri, conform autorităţii aeroportuare locale.

Ministerul spaniol al Afacerilor Externe a dispus retragerea personalului din cadrul Ambasadei Spaniei din Yemen, din cauza securităţii precare cu care se confruntă ţară în urma protestelor organizate împotriva preşedintelui Ali Abdullah Saleh, au informat surse din cadrul ministerului, transmite joi Efe.

Ambasadorul spaniol în Yemen, Francisco Javier Hergueta, şi alţi peste zece funcţionari şi angajaţi ai biroului diplomatic s-au întors în Spania.

Potrivit surselor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, doar aproximativ 20 de cetăţeni spanioli au decis să rămână în ţară, majoritatea dintre ei având rude yemenite. Printre cei 20 de spanioli se numără şi opt membri ai organizaţiei neguvernamentale Medici Fără Frontiere.

Ministerul spaniol a precizat că nu se ia în considerare închiderea reprezentanţei diplomatice, deoarece ambasadorul intenţionează să-şi reia postul 'cât mai repede posibil'.

Situaţia este similară celei din Libia, de unde Spania şi-a retras personalul diplomatic la 2 martie, din cauza confruntărilor dintre partizanii şi opozanţii lui Muammar Gaddafi, lăsând clădirea ambasadei în grija personalului local.

Ministerul spaniol de Externe şi-a actualizat şi recomandarea referitoare la Siria, unde în ultima săptămână mai mulţi manifestanţi au murit în oraşul Deraa, din sudul ţării.

Ministerul condus de Trinidad Jimenez le-a cerut cetăţenilor spanioli din Siria să 'fie foarte atenţi', să evite aglomeraţiile, mai ales la ieşirea din moschei şi să nu se deplaseze în regiunea din sud dacă nu este absolut obligatoriu. Cel puţin 100 de persoane au fost ucise miercuri de poliţie la Deraa, în sudul Siriei, teatrul unor manifestaţii fără precedent împotriva puterii, au indicat joi militanţi pentru drepturile omului, informează AFP.

'Sunt peste 100 de morţi şi oraşul are nevoie de o săptămână pentru a-şi îngropa martirii', a afirmat Ayman al Assouad, militant pentru drepturile omului la Deraa.

Ayman Al Assouad a acuzat forţele de ordine că au 'utilizat gloanţe reale' împotriva manifestanţilor. Un alt militant pentru dreptuirile omului a afirmat că numărul persoanelor ucise la Deraa şi în localităţile vecine 'depăşeşte 150 de morţi'.

O mişcare de protest fără precedent a început în Siria la 15 martie, în urma unui apel lansat pe o pagină e Facebook intitulată 'revoluţia siriană împotriva lui Bashar al-Assad 2011' la manifestaţii pentru o 'Sirie fără tiranie, fără stări de urgenţă şi tribunale de excepţie'.

Şapte ciclişti estonieni şi ucraineni au fost răpiţi miercuri în regiunea libaneză Békaa (est), au afirmat un purtător de cuvânt al armatei şi un responsabil al serviciilor de securitate, informează AFP şi Reuters.

'Le-am găsit bicicletele în apropiere de Zahlé. Forţele de securitate efectuează cercetări. Au fost într-adevăr răpiţi', a indicat un purtător de cuvânt al armatei.

Potrivit unui responsabil al serviciilor de securitate, primele informaţii indică faptul că este vorba de turişti estonieni, dar un alt responsabil din oraşul Zahlé (est) a subliniat că din grup făceau parte şi ucraineni. 'Au venit din Siria prin punctul de control din Masnaa (est) şi au fost interceptaţi de două microbuze şi o maşină Mercedes în apropiere de oraşul industrial Zahlé', a adăugat oficialul citat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu