vineri, 25 martie 2011

LA MULŢI ANI, POLIŢIŞTI!


Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmînat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). În 1847, Domnitorul Gheorghe Bibescu reglementează, în Ţara Românească, instituirea unor prefecţi de poliţie în oraşele cu o populaţie mai mare de 3.000 de locuitori. Început procesul de modernizare al Poliţiei Române în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza , prin actul istoric de la 4 mai 1860, el va cunoaşte instituţionalizarea şi perfecţionarea în timpul domniei lui Carol I . Începând cu anul 1936 Poliţia Română va declanşa bătălia împotriva celor are comercializau droguri şi stupefiante.

Anul acesta, Ziua Poliţiei Române se sărbătoreşte sub spectrul "reformei" Ministerului de Interne şi al concedierii poliţiştilor. De acest bau-bau nu este scutit nici Inspectoratul Caraş-Severin, deşi în 2010 a fost primul din ţară la constatarea infracţionalităţii economico-financiară, iar la majoritatea tipurilor de infracţionalitate s-au înregistrat scăderi. Comisarul şef Alexandru Tanco, declara, la bilanţul pe 2010, că „Scăderea infracţionalităţii stradale cu 30% este de asemenea impresionant, scăderea furturilor din locuinţă cu 18%, scăderea numărului accidentelor grave cu 7%, scăderea furturilor din auto cu 41%, lucru de altfel nemaiîntâlnit la alte judeţe. N-am făcut precizarea cu privire la infracţionalitatea economico-financiară, la nivelul de constatare sînteţi pe primul loc pe ţară şi vă felicit". Printre evidentele realizări la capitolul Ordine publică, există, însă şi probleme rămase nerezolvate. Dacă infracţiunile sesizate au scăzut cu 4,3% faţă de 2009, a scăzut şi procentul infracţiunilor descoperite în flagrant şi informativ, ceea ce mă poate duce cu gîndul la o "adormire a simţurilor" poliţiştilor şi chiar la o subfinanţare crasă. Au scăzut cazurile de: pruncucidere, vătămare corporală gravă şi lovituri cauzatoare de moarte, dar A CRESCUT numărul cazurilor de: omor şi tentativă de omor şi tîlhărie urmată de moartea victimei, ceea ce mă face să regret că raportul nu este invers, cel puţin în cazul bătăilor zdravene, adică vătămării corporale grave! CRIMINALITATEA JUVENILĂ A CRESCUT ŞI EA, deşi în anul 2008 combaterea acesteia reprezenta prioritate naţională. În 2010, acelaşi fenomen, NU mai reprezenta o prioritate naţională, că doar am demarat "reforma"! Poliţiştii au remarcat şi creşterea explozivă a furturilor de subzistenţă.

Şi anul acesta poliţiştii promit că vor interveni cu promptitudine la rezolvarea problemelor tuturor cetăţenilor şi vor manifesta acelaşi profesionalism în activitatea de zi cu zi, prezentînd şi cîteva dintre cele mai importante priorităţi ale inspectoratului de poliţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu