# Este de părere Ion Iordache, preşedintele Director executiv al Asociaţiei Române a Specialiştilor în Securitate
La initiativa Centrului de Afaceri Resita, furnizor de formare profesionala in domeniul securitatii, in data de 9 mai 2009 la sala de conferinte a Hotelului Strelitia din Timisoara, 75 de persoane cu profesii si preocupari in demeniul securitatii bunurilor si persoanelor, specialisti in informatica, manageri de securitate, manageri de proiect, manageri de risc si profesionisti in mass media s-au intalnit pentru a discuta ultimele detalii referitoare la infiintarea unui asociatii profesionale care sa aiba ca scop “contributia, prin dialog si prin antrenarea răspunderii celor implicaţi, la promovarea si protejarea intereselor specifice, atat ale membrilor sai, cat si a tuturor persoanelor fizice si juridice, care accepta si sunt de acord cu prevederile acestui statut, si au ca profesie si/sau obiect de activitate „managementul securitatii si securitatea persoanelor, bunurilor si valorilor”, respectiv: producerea, proiectarea, instalarea, service-ul sistemelor electronice, informatice si fizice de securitate, managementul securitatii, managementul riscurilor precum si consultanta in aceste domenii. ”S-a cazut de acord ca noua asociatie sa poarte denumirea de “ASOCIATIA ROMANA A SPECIALISTILOR IN SECURITATE (ARSS)”, a spus Ion Iordache. ARSS a capatat personalitate juridica in data de 15 iulie 2009 prin Hotararea Judecatoriei Resita. Este de remarcat faptul ca doar din motive legate de obligativitatea deplasarii la Resita, nu au fost mai multi membrii fondatori, numarul persoanelor care doresc sa fie alaturi de noi depasind 500, acestia devenind membrii imediat ce cererea pe care au completat-o sau pe care o vor completa va fi aprobata de catre Consiliul Director.
- De ce o asociaţie naţională cu sediul în provincie?
- Pentru că putem! Pentru că noi am avut iniţiativa şi am reunit în jurul nostru cei mai buni specialişti din industria românească de securitate privată. De altfel, la Reşiţa sînt instruiţi aproximativ 3000 de noi agenţi de securitate pe an!
- În aceste condiţii, care este "starea" securităţii private la Reşiţa şi în Caraş-Severin?
- Securitatea privată este un domeniu sensibil unde este nevoie de mult profesionalism. De aceea, standardele pe care le aplicăm sînt cele internaţionale şi ale Uniunii Europene. Ca unul care cunosc foarte bine industria, am înfiinţat, pe vremuri, chiar şi o companie de profil la Reşiţa, spun cu regret că "relaţia" cu această industrie la Reşiţa şi în judeţ este una total neconformă cu orice standarde: de calitate, de legalitate, de moralitate, de orice altceva vrei. Aici, angajatorii preferă să angajeze firme care oferă servicii deplorabile pe bani foarte puţini! Ori, securitatea privată nu înseamnă portari! Este cu mult mai mult. O astfel de relaţie este în detrimentul industriei şi în detrimentul clienţilor! Ba mai mult, companiile de aici, unele, nici nu doresc să-şi perfecţioneze sau instruiască, personalul. La unul din cursurile de tehnicieni de securitate, unde am avut 600 de absolvenţi, ştii cîţi au fost de la companii din Caraş-Severin? 3! Ceea ce spune multe despre nivelul practicat în judeţ.
- Care este cel mai important proiect al ARSS?
- Evident, cel mai important proiect al nostru este elavorarea primului MANUAL DE SECURITATE PRIVATĂ din România. Este o întreprindere anevoioasă şi laborioasă, dar cred că merită efortul, Asociaţia noastră fiind cea care doreşte să impună standarde înalte de profesionalism în industria privată de securitate din România. Chiar de la început, ARSS şi-a propus să fie deosebit de activă în mediul de securitate românesc şi să încheie parteneriate cu toate organizatiile de profil din România, cu organizaţii internaţionale relevante dar şi cu alte organizaţii cu care am putea contribui la profesionalizarea, la cel mai înalt nivel, al membrilor noştrii. În acest moment avem parteneriate cu ARTS (Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate), PATROSEC (Patronatul Societăţilor de Securitate ), ARIS (Asociaţia Română a Industriei de Securitate), ASI (Asociatia pentru Securitatea la Incendiu) etc. dar şi parteneriate cu organizaţii din străinatate: The International Association of Professional Security Consultants, Inc. (IAPSC), European Corporate Security Association (ECSA), Euralarm, Certalarm, ASIS International, etc. Am fost prezenţi la Bruxelles, la invitaţia comisarului pentru politici interne, pentru a gira noua strategie de ecuritate a UE, care a şi intrat în vigoare. Şi toate acestea, într-un timp destul de scurt!
- Puneţi accentul pe formarea profesională continuă în industria de securitate.
- Evident! În contextul existenţei României ca stat membru al Uniuniunii Europeane şi al dreptului la liberă circulaţie şi muncă în majoritatea statelor membre, unul din obiectivele importante ale ARSS este sustinerea membrilor săi, specialişti în securitate din România, în activităţile de formare şi dezvoltare profesională în scopul îndeplinirii celor mai exigente cerinţe ale pietei europene. Pentru realizarea acestui obiectiv, ARSS, cu sprijinul direct si nemijlocit al principalului sau partener, compania SIEMENS srl, dar, mai nou şi al Porsche Romania filiala Timişoara, a creat "Programul naţional de informare şi comunicare" avînd în plan organizarea de programe de formare profesională cu şi fără autorizare naţionala, workshopuri, seminarii de formare profesională, prezentări etc. avînd invitaţi traineri atît din ţară cît şi din străinătate. Programul va fi derulat pe parcursul întregului an, la nivel naţional pentru fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, începand cu luna martie 2011, şi va avea ca activitate principală Workshop-ul "Regional Meeting" organizat cu sprijinul unor parteneri din cadrul fiecărei regiuni.
- La final, ce credeţi că trebuie ştiut despre industria de securitate privată din România?
- Securitatea privată, în lume şi în România, nu este un "duşman al poporului", aşa cum încearcă să fie demonizată, din cînd în cînd, în mass-media. Securitatea privată reprezintă viitorul şi este o industrie care se bazează pe standarde profesionale înalte. Aceste standarde trebuie căutate de clienţi pentru ca firmele care nu îndeplinesc aceste criterii să fie eliminate de pe piaţă. Am să fiu mai direct, cu studii de caz, la workshopul ce va fi organizat la Reşiţa. Promit!
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereDoresc sa devenin membru al Asociatie ARSS.
Am completat formularul apoi am incercat de mai multe ori sa trimit online fomularul, CV-ul si cererea de a deveni membru ARSS pe site-ul asociatiei , dar nu il pot trimite.
Va rog sa ma indrumati.
Cu drag
Silviu Craescu
Ca un simplu lucrator comercial in cadrul unei companii energetice,mai precis intr-o statie peco si luat de sus,subestimat de un director de zona al unei mari companii de securitate(Roseguro) mi.am permis o intreb in contextul in care nasul lui impreuna cu restul capului era undeva intre nori.Tipul care probabil nu ma mai poate vedea acum si ma bucur pentru asta este absolvent de drept si nu stia nici macar in temeiul carei legi a tarii functioneaza o firma de paza al carei"mare director este".Asta a fost prima intrebare care i.am adresat.o deoarece raspunsul este extrem de usor de retinut(nr legi si anul)...Restul a facut in capul lui o ceata densa dupa care mi.am permis sa.l cert ca la gradinita:-)).Concluzia:sunt foarte trist ca a pierdut unitatea comerciala unde imi desfasor activitatea un client...dar cum Roseguro are contract de carduri cu Lukoil-ul au castigat celelalte statii un client deci respectivul tot un prost a ramas.
RăspundețiȘtergereImi cer scuze ca atat de rau.
angajarile in multinationale se fac in proportie de 20% pe bani. asa ca nu va mirati.
Ștergere