miercuri, 1 februarie 2012

Pakistanul îi ajută în secret pe talibanii afgani, potrivit unui raport al NATO


Londra, 1 feb /Agerpres/ - Serviciile secrete pakistaneze îi susţin în secret pe talibanii afgani, care consideră victoria lor ca fiind inevitabilă după plecarea trupelor occidentale, semnalează un raport secret al NATO dezvăluit miercuri de BBC şi cotidianul britanic The Times, informează AFP.

Raportul privind 'starea talibanilor' a fost redactat pe baza unor informaţii obţinute de la insurgenţii arestaţi şi a fost predat comandanţilor NATO din Afganistan luna trecută.

Potrivit raportului, Pakistanul şi agenţia sa de informaţii ISI cunosc locurile de rezidenţă ale celor mai importanţi lideri talibani.

BBC precizează că documentul este rodul a 27.000 de interogatorii la care au fost supuşi peste 4.000 de prizonieri talibani şi membri ai Al Qaida, precum şi combatanţi şi civili străini.

'Ofiţerii ISI susţin necesitatea de a se continua jihadul şi expulzarea invadatorilor străini din Afganistan', potrivit raportului.

O tactică obişnuită a talibanilor este aceea de a se retrage din anumite zone, aşteptând ca forţele NATO să plece, pentru a reveni apoi în locurile unde sunt mai populari decât guvernul de la Kabul, pe care mulţi afgani îl consideră corupt, explică raportul.

'Talibanii au primit, desigur, lovituri severe în 2011, dar forţa lor, motivaţia lor, finanţarea şi capacitatea lor rămân intacte', adaugă documentul, potrivit The Times.

Raportul mai arată că în 2011 a existat un interes fără precedent de a se alătura cauzei talibanilor, inclusiv din partea unor membri ai guvernului afgan. 'Mulţi afgani se pregătesc pentru o eventuală revenire a talibanilor', se estimează în document.

'Noi nu am văzut raportul şi nu putem face niciun comentariu particular asupra conţinutului său', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

Într-un editorial, The Times afirmă că Pakistanul este pe cale de a 'împiedica în mod activ reconcilierea' dintre talibani şi Kabul.

'Islamabadul pare angajat într-un efort sistematic de destabilizare a guvernului lui Hamid Karzai înainte de retragerea forţelor occidentale şi sprijinire a celor care atacă şi ucid aceste forţe', estimează cotidianul, potrivit căruia, în lumina acestui document, ISI apare 'considerabil mai execrabil decât talibanii înşişi'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu