vineri, 24 februarie 2012

Reporterii răniţi la Homs cer ajutor "cât mai repede" în două înregistrare video


PARIS (MEDIAFAX) - Reporterii răniţi în Siria, jurnalista franceză Edith Bouvier şi fotoreporterul britanic Paul Conroy, au cerut ajutor joi, în două înregistrări video separate realizate în oraşul Homs (centru) bombardat intensiv, cu scopul de a fi evacuaţi "cât mai repede", relatează AFP.
Aceste veşti de la răniţi survin la o zi după moartea americanei Marie Colvin, reporter la Sunday Times, şi a francezului Rémi Ochlik, fotoreporter la agenţia IP3 Press, ucişi în cursul bombardării unei case transformate în centru de presă, o dramă pe care preşedintele francez Nicolas Sarkozy a calificat-o joi drept un "asasinat".
Într-o primă înregistrare video postată pe YouTube, Edith Bouvier, reporter la cotidianul Le Figaro, pare calmă, culcată pe un pat. Alături de ea, fotoreporterul francez William Daniels, venit în Siria pentru Le Figaro Magazine şi Time Magazine, precizează că nu este rănit. Ei se află în continuare la Homs, asediat de 20 de zile de forţele regimului lui Bashar al-Assad.
"Bună ziua, sunt Edith Bouvier, jurnalistă franceză (...). Suntem în 23 februarie, este aproape ora 15.00 (15.00, ora României). Am fost răniţi într-un atac ieri (miercuri), asupra unui grup de jurnalişti, în care Marie Colvin şi Rémi Ochlik au fost ucişi", spune ea.
"Am piciorul rupt la nivelul femurului, atât în sens longitudinal, cât şi în sens vertical. Am nevoie să fiu operată cât mai repede. Aici, medicii ne-au tratat foarte bine, atât cât pot, dar nu pot efectua o operaţie chirurgicală", explică ea.
"Am nevoie cât mai repede posibil de aplicarea unei încetări a focului, de o maşină medicalizată sau măcar în stare bună, care să mă conducă până în Liban, pentru a fi tratată în cel mai scurt timp", conchide Bouvier.
William Daniels povesteşte că sirieni i-au "transportat într-un loc puţin mai îndepărtat de spital, pentru că spitalul este vizat de bombe".
El explică, de asemenea, că este "foarte dificil şi foarte periculos" să comunici cu exteriorul. "Am fost de acord, spunându-ne că această (înregistrare) video poate să spună puţin tuturor despre situaţia noastră aici", afirmă el.
"Sper că autorităţile franceze pot să ne ajute cât mai rapid posibil, pentru că este dificil aici. Nu avem electricitate, nu avem cine ştie ce de mâncare, bombele continuă să cadă", subliniază Daniels.
Într-o a doua înregistrare video, în care apare, de asemenea, culcat pe un pat, Paul Conroy reclamă "orice ajutor posibil", precizând că această înregistrare video are ca scop să îi "liniştească" pe apropiaţii săi şi să arate că el este "absolut OK".
"Am fost rănit la picior într-un atac cu rachetă", spune el. "În prezent, mă aflu în grija personalului medical al Armatei Siriene Libere (ASL), care m-a îngrijit cât mai bine a putut (...). Bineînţeles, orice (formă de) asistenţă ce mi-ar putea fi acordată de agenţiile guvernamentale ar fi binevenită", adaugă Conroy.
Parisul şi Londra depun eforturi în vederea evacuării răniţilor şi trupurilor neînsufleţite ale celor doi jurnalişti ucişi.
Ministrul francez de Externe Alain Juppe a anunţat că a "cerut Damascului să organizeze evacuarea" lui Edith Bouvier. Diplomaţia britanică a declarat că face tot "ceea ce este necesar" în vederea "asigurării securităţii" lui Paul Conroy.
Potrivit ministrului sirian al Informaţiei Adnane Mahmoud, guvernatorul din Homs a fost mandatat să încerce o evacuare, dar, "pentru moment, este (doar) un anunţ, nu există nicio măsură concretă", a comentat Juppe.
De asemenea, tonul continua să urce în intensitate, în contextul în care activişti sirieni au declarat că sunt "siguri" că centrul de presă a fost vizat după ce "forţele de securitate au captat un semnal de transmisie" cu mijloace de comunicare prin satelit.
Potrivit unui insurgent din Homs, Abou Bakr, contactat pe Skype de AFP, bombardamentele au început la ora locală 6.00 (6.00, ora României). "Mai întâi în toate direcţiile, iar dintr-o dată totul s-a apropiat de locul unde eram. În momentul în care ne-am gândit că acest loc este binecunoscut de trupele (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, casa a început să fie bombardată intensiv", a povestit el.
Rémi Ochlik şi Marie Colvin au murit sub dărâmăturile casei atinsă de o rachetă, în timp ce încercau să fugă împreună cu Edith Bouvier şi Paul Conroy, potrivit acestui martor.
"Cei care au făcut acest lucru trebuie să dea socoteală", a avertizat preşedintele francez. "Am văzut imaginile (...). Există o voinţă de a bombarda un loc pentru că înăuntru se află jurnalişti", a adăugat el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu