joi, 16 februarie 2012

Israelul ar putea ataca Iranul în primăvara sau vara acestui an


Moscova, 15 feb /Agerpres/ - Israelul ar putea ataca Iranul în primăvara sau vara acestui an, dar un război între cele două state a început deja, chiar dacă nu se desfăşoară în forma clasică, a declarat miercuri directorul Institutului pentru SUA şi Canada al Academiei ruse de Ştiinţe, Serghei Rogov.
'Există o mare probabilitate că Israelul va ataca Iranul. De fapt, un război israeliano-iranian are deja loc. Cele două părţi nu luptă una împotriva celeilalte cu armate, dar ba aruncă în aer un fizician, ba un diplomat. În plus, are loc un război cibernetic', a afirmat Serghei Rogov, într-o conferinţă de presă.
Comentând posibilitatea un atac al SUA asupra Iranului, el a arătat că situaţia economică şi campania electorală înainte de prezidenţiale constituie obstacole în calea administraţiei americane în acest sens.
Rogov a declarat că, până anul trecut, când soldaţii americani s-au retras din Irak, Israelul nu putea să atace Iranul fără 'complicitatea' SUA, care controlau spaţiul aerian irakian.
'Pentru a zbura până în Iran, avioanele israeliene trebuiau să străbată spaţiul aerian al Irakului, iar SUA ar fi devenit automat participant împreună cu Israelul. Sau ar fi fost puse în situaţia să lovească avioanele israeliene... Acum americanii au plecat din Irak, spaţiul aerian este sub controlul autorităţilor irakiene, care nu au nici forţă aviatică, nici apărare antirachetă', a argumentat expertul rus.
'În faţa Israelului s-a deschis o fereastră pentru un atac împotriva Iranului în primăvara sau vara acestui an', a concluzionat Serghei Rogov.
Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a declarat, la 10 februarie, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că ţara sa ia în calcul 'toate opţiunile' dacă sancţiunile impuse Iranului nu vor determina Teheranul să renunţe la programul său nuclear.
Avigdor Lieberman a cerut Consiliului de Securitate să reacţioneze faţă de declaraţiile făcute anterior de liderul suprem iranian, Ali Khamenei şi de preşedintele Mahmud Ahmadinejad, care au ameninţat că vor 'şterge Israelul de pe hartă'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu