luni, 13 februarie 2012

Mikis Theodorakis s-a alăturat manifestanţilor greci; peste 40 de clădiri incendiate


Atena, 13 feb /Agerpres/ - Compozitorul grec Mikis Theodorakis s-a alăturat duminică seara zecilor de mii de manifestanţi care protestau împotriva măsurilor de austeritate în faţa Parlamentului la Atena. În contextul demonstraţiilor violente de pe străzile capitalei greceşti, ministrul elen pentru ordinea publică Christos Papoutsis a precizat că mai mult de 40 de clădiri au fost incendiate în cursul nopţii de duminică spre luni de către protestatari, relatează AFP.

Aceste măsuri 'vor duce la moartea Greciei, dar poporul nu va ceda' , a afirmat Mikis Theodorakis pentru canalul de televiziune local Skai Stream.

Compozitorul, în vârstă de 87 de ani şi personalitate proeminentă a rezistenţei împotriva dictaturii Coloneilor (1967-1974), a venit în faţa Parlamentului împreună cu Manolis Glezos, erou al rezistenţei antinaziste în Grecia.

Cei doi bărbaţi, figuri emblematice ale stângii greceşti, au format recent o nouă mişcare, Rezistenţa Popoarelor Democrate Unite (ELADA).

Ca şi alţi manifestanţi, Mikis Theodorakis a fost victima gazelor lacrimogene lansate de poliţie asupra manifestanţilor pentru a-i dispersa. Angajaţi ai Parlamentului l-au convins să intre în clădire.

De la declanşarea crizei în Grecia în 2010, celebrul compozitor a participat la mai multe manifestaţii de protest împotriva măsurilor de austeritate dictate de UE şi FMI, pe care le denunţă cu regularitate.

La rândul său, Manolis Glezos participă la proteste din 2010. În februarie 2012, el a fost reţinut de poliţie în cursul manifestaţiilor la Atena, dar eliberat după scurt timp.

Manifestul mişcării lor atacă sistemul euro: 'Actuala arhitectură a sistemului, bazată pe tratatul de la Maastricht şi pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/, a stabilit o maşină de produs datorii în Europa. O schimbare radicală a tuturor tratatelor este necesară. Avem nevoie urgentă de o schimbare a paradigmei, de o revenire a stimulării creşterii economice prin cerere, prin noi programe de investiţii europene, o nouă reglementare'.

Mikis Theodorakis este unul dintre cei mai importanţi compozitori greci, devenit celebru prin muzica filmului 'Zorba grecul'. Aproximativ 80.000 de persoane au manifestat duminică seară la Atena şi 20.000 la Salonic /nordul Greciei/ împotriva măsurilor de austeritate dictate de UE şi FMI şi în timp ce deputaţii se pregăteau să le voteze în parlament, potrivit unei surse din poliţie, citată de AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu