vineri, 3 februarie 2012

Efectivele Al Qaida din Irak s-au redus, dar rămân o ameninţare


Bagdad, 3 feb /Agerpres/ - Efectivele din Irak ale grupării Al Qaida s-au diminuat în ultimii ani, dar organizaţia rămâne în continuare periculoasă, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţiunilor din Bagdad, generalul Qassem Atta, citat de AFP.
'Potrivit datelor furnizate de serviciile noastre de informaţii, care sunt identice cu cele deţinute de americani, membrii activi ai Al Qaida, care erau 33.000 în 2006, nu sunt mai mulţi de 3.000 în momentul de faţă', a declarat generalul Atta, afirmând că oferă 'pentru prima dată cifrele adevărate'.
'În pofida acestei scăderi considerabile, Al Qaida rămâne un pericol', a adăugat el în cursul unui interviu apărut în ediţia de joi a cotidianului de limbă arabă Asharq Al-Awsat.
Pe de altă parte, generalul Atta a mai făcut cunoscut că, în prezent, numai doi-trei potenţiali autori ai unor atentate sinucigaşe intră lunar în Irak, faţă de 100 în 2006.
În perioada 2006-2007, violenţele din Irak erau provocate în special de Al Qaida, până la crearea miliţiilor tribale sunnite care au luptat împotriva grupării şi pe care au reuşit să o slăbească. În acelaşi timp, trupele guvernamentale au dat lovituri decisive miliţiilor şiite, îndeosebi Armatei lui Mahdi a liderului radical şiit Moqtada Sadr.
'La acea dată, săptămânal aveau loc 420 de atacuri teroriste, în timp ce în prezent nu sunt comise mai mult de 20-30 de operaţiuni pe săptămână', a adăugat Atta.
În legătură cu mandatul de arestare emis pe numele vicepreşedintelui sunnit Tariq al-Hashemi, ale cărui gărzi de corp sunt acuzate de comiterea unor atentate, generalul Qassem Atta a declarat fără alte comentarii: 'Majoritatea operaţiunilor teroriste sunt desfăşurate de gărzile de corp ale responsabililor politici, care folosesc maşinile oficiale, acte de identitate guvernamentale, precum şi arme'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu