luni, 27 februarie 2012

Jurnalistul Paul Conroy a refuzat să fie evacuat din Homs de Semiluna Roşie, afirmă soţia sa


LONDRA (MEDIAFAX) - Soţia fotoreporterului britanic Paul Conroy a declarat duminică pentru postul de radio BBC că soţul său, rănit la Homs alături de jurnalista franceză Edith Bouvier, a refuzat o propunere de evacuare de către Semiluna Roşie Siriană (CRAS), din lipsă de încredere în organizaţie, relatează AFP.
"Li s-a spus că Semiluna Roşie Siriană nu este demnă de încredere. Deci au refuzat să plece cu ei, în cazul în care nu sunt însoţiţi de cineva de la ambasada Marii Britanii sau Franţei", a declarat Kate Conroy, fără să precizeze vreo dată.
"Îi pot înţelege motivele, dar după numeroase conversaţii cu deputaţi, Foreign Office, ş.a.m.d. ştiu că nu vor trimite un oficial de la ambasadă pentru a-i însoţi", a continuat soţia fotoreporterului independent, care lucrează pentru Sunday Times.
"Deci, el trebuie să înţeleagă că ei (membrii Semilunei Roşii) au un statut internaţional şi că reprezintă o protecţie suficientă pentru a fi evacuat în siguranţă", a apreciat Kate Conroy.
"Mi-ar plăcea ca cineva de la ambasadă să spună ?să uităm de protocol, merg şi voi ajuta să fie evacuaţi?, dar ştiu că acest lucru nu se va întâmpla", a adăugat ea.
Duminică, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) din Damasc a anunţat că evacuarea răniţilor, inclusiv Paul Conroy şi Edith Bouvier, blocaţi în Homs (centru), un oraş care este în continuare bombardat intensiv de către armata siriană, pare că va avea loc luni.
O jurnalistă străină implicată în aceste negocieri a declarat sâmbătă pentru AFP că, în două rânduri, ambulanţe aparţinând Semilunei Roşii siriene au sosit la Baba Amr, dar au fost blocate de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), formată din militari dezertori.
ASL a acuzat regimul că a arestat nouă răniţi evacuaţi vineri, însă CICR a efectuat o anchetă iar "aceste (afirmaţii) s-au dovedit a fi complet false", a adăugat ea.
CICR şi CRAS au reuşit vineri, pentru prima dată, să evacueze şapte răniţi şi aproximativ 20 de femei şi copii bolnavi din Baba Amr, un cartier antiregim bombardat intensiv de peste trei săptămâni de către forţele armate ale lui Bashar al-Assad, dar nu şi jurnaliştii occidentali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu