joi, 23 februarie 2012

Talibanii le cer afganilor să distrugă bazele militare străine


Kabul, 23 feb /Agerpres/ - Talibanii le-au cerut joi afganilor să distrugă toate bazele militare ale forţelor 'cotropitoare' străine şi convoaiele acestora, în cea de-a treia zi consecutiv de proteste generate de profanarea Coranului de către soldaţi americani la o bază militară din Afganistan, informează agenţiile de presă internaţionale.

Mii de protestatari au ieşit din nou în stradă în principalele oraşe afgane, scandând slogane antiamericane şi cerând Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan /ISAF/ să părăsească ţara.

Cele mai importante demonstraţii aveau loc la Kabul şi la baza aeriană Bagram, dar şi în Jalalabad, Mihtarlam, în provinciile Laghman şi Parwan.

'Curajosul nostru popor trebuie să atace baze militare ale forţelor de cotropire, convoaiele lor militare şi baze ale invadatorilor', afirma într-un apel postat pe internet purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

'Să-i ucidem, să-i torturăm şi să-i capturăm pentru a le da o lecţie, astfel încât niciodată să nu mai îndrăznească să ne pângărească sfântul Coran', continuă documentul citat.

În cursul nopţii de luni spre marţi, la Bagram /60 kilometri nord de Kabul/, cea mai mare bază militară americană în Afganistan unde sunt închişi presupuşi talibani, au fost incendiate mai multe exemplare ale Coranului. Militarii au explicat că respectivele cărţi sfinte erau folosite la transmiterea de mesaje secrete între deţinuţi.

Marţi, comandantul Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan /ISAF/, generalul american John Allen, a cerut 'scuze' de la 'nobilul popor afgan', drept urmare a unor 'informaţii' conform cărora 'soldaţi ai bazei Bagram s-au debarasat în mod necorespunzător de un mare număr de documente islamice, inclusiv de exemplare ale Coranului', conform unui comunicat oficial difuzat la Kabul.

La Washington, ministrul apărării Leon Panetta a prezentat noi scuze, dar a explicat că soldaţii americani au procedat astfel deoarece cărţile sfinte musulmane serveau pentru transmiterea de mesaje între deţinuţii afgani din centrul de detenţie. Mii de protestatari au luat cu asalt marţi Bagramul iar miercuri cel puţin nouă manifestanţi au fost ucişi în confruntările de la Kabul, Jalalabad şi în provincia Parwan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu