marți, 14 februarie 2012

China îşi va dubla bugetul pentru apărare până în 2015


Beijing, 14 feb /Agerpres/ - Bugetul chinez al apărării se va dubla până în 2015, depăşind astfel cheltuielile cumulate în domeniul menţionat al tuturor celorlalte puteri militare majore din regiunea Asia-Pacific, a declarat marţi grupul american de cercetare IHS citat de France Presse.

Bugetul chinez al apărării, care s-a cifrat la 119,8 miliarde dolari anul trecut (aproximativ 91 de miliarde de euro), va ajunge la 238,2 miliarde dolari în 2015, înregistrând o creştere medie anuală de 18,75%, în conformitate cu cifrele IHS, care pot să difere de datele oficiale chineze.

În 2015, cheltuielile militare chineze vor depăşi bugetele combinate ale celor douăsprezece puteri majore din regiunea Asia-Pacific, care se aşteaptă să totalizeze 232, 5 miliarde de dolari. Astfel, bugetul de apărare al Chinei ar putea să fie de patru ori mai mare decât cel al Japoniei, numărul doi în regiune în ceea ce priveşte cheltuielile militare, menţionează IHS într-un studiu apărut în Singapore.

'Beijingul este în măsură să aloce o parte importantă din bugetul său global pentru apărare şi consolidarea capacităţilor sale militare într-o manieră continuă pe o durată de mai bine de douăzeci de ani', consideră Rajiv Biswas, economist şef pentru Asia-Pacific, de la IHS global Insight.

'Această tendinţă va continua, mai puţin însă în caz de un dezastru economic', prezice el, în condiţiile în care bugetul militar chinez şi creşterea sa accelerată îngrijorează de mai mult timp multe cancelarii din regiune sau din altă parte şi, în mod special, Washingtonul, comentează France Presse.

China susţine însă că tehnologia sa militară este în urmă cu cel puţin 20-30 de ani faţă de cea a SUA. Modernizarea armatei sale, asigură ea, este menită doar să 'apere' ţara. Această poziţie rezistă numai cu greu la o confruntare cu faptele, susţin experţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu