miercuri, 8 februarie 2012

Opt presupuşi rebeli ucişi în nord-vestul Pakistanului de un avion american fără pilot


MIRANSHAH, PAKISTAN (MEDIAFAX) - Opt presupuşi rebeli islamişti au fost ucişi într-un bombardament efectuat cu un avion american fără pilot în nord-vestul Pakistanului, un fief al talibanilor şi aliţailor acestora din Al-Qaida, au anunţat forţele de securitate, relatează AFP.
"Opt militanţi au fost ucişi şi doi răniţi", a declarat pentru AFP, la Peshawar, un reprezentant al armatei sub protecţia anonimatului.
Două rachete au lovit o tabără situată la Tappi, la 10 kilometri sud-est de Miranshah, principalul oraş din Waziristanul de Nord, a precizat acesta.
Waziristanul de Nord este un district tribal de la frontiera cu Afganistanul, considerat ca principalul loc în care se ascund rebelii, aflat în mică măsură sub controlul autorităţilor şi în afara cantonamentelor militare.
Declanşată în 2004, campania tirurilor americane cu avioane fără pilot asupra zonelor tribale pakistaneze vizându-i pe talibani şi pe aliaţi lor din Al-Qaida, majoritatea combatanţi islamişti străini, s-a intensificat în ultimii trei ani, cu peste 220 de atacuri din 2008 şi până în prezent.
În aceeaşi perioadă, avioanele americane fără pilot au ucis peste 1.700 de persoane, marea majoritate rebeli, potrivit autorităţilor pakistaneze, care denunţă aceste lovituri doar în mod oficial, încheind un acord secret cu Washingtonul în vederea autoritzării acestora, potrivit presei din cele două ţări.
Statele Unite au reluat tirurile cu avioane fără pilot la începutul lui ianuarie, după mai bine de o lună de suspendare, instituită în vederea unei ameliorări a situaţiei, în urma unei "erori" a Forţei NATO în Afganistan (ISAF), condusă de americani. Este vorba despre un bombardament, pe 26 noiembrie, la frontiera afgano-pakistaneză, în care au fost ucişi 24 de militari pakistanezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu