joi, 23 februarie 2012

Sărăcia în creştere în Europa, potrivit primei revizuiri anuale privind ESDE


Bruxelles, 23 feb /Agerpres/ - Prima revizuire anuală privind Locurile de Muncă şi Evoluţiile Sociale în Europa (Employment and Social Developments in Europe, ESDE), publicată de Comisia Europeană, a concluzionat că o combinaţie între politicile de ocupare a forţei de muncă şi cele sociale este necesară pentru a asigura o redresare bogată în locuri de muncă pe termen lung, în climatul actual de consolidare fiscală şi de perspective economice sumbre, notează European Public Health Alliance /EPHA, o reţea de ONG-uri şi alte organizaţii non-profit care lucrează în domeniul sănătăţii publice în Europa, n.red/, pe site-ul său, în ediţia de miercuri.

În plus, revizuirea a examinat modele ale sărăciei şi excluziunii sociale în Europa şi fenomenul sărăciei generate de munca prost plătită - toţi aceştia fiind factori determinanţi cheie ai inegalităţilor în materie de sănătate în Europa.

Raportul arată că sărăcia rămâne ridicată, în contextul în care 115 milioane de europeni (23% din populaţia UE) au fost expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2010. Cifra reprezintă mai mult decât s-a raportat (de ordinul a 20%), în anii anteriori. Ratele ating 41% în Bulgaria şi România, 38% în Letonia şi 33% în Lituania. În special, 35% din populaţia bulgară se confruntă cu lipsuri materiale severe, 31% în România şi 27% în Letonia. Raportul relevă că trebuie să se acorde o atenţie deosebită faptului că peste 20% dintre copii (sub 18 ani) sunt expuşi riscului de sărăcie în contextul în care copii bulgari şi români cresc într-o stare de sărăcie severă (37% şi respectiv 36%).

Rezultatele au arătat că actuala criză economică a agravat slăbiciunea structurală a Europei, cum ar fi inegalitatea veniturilor şi dispariţia locurilor de muncă mediu plătite, în special în industria prelucrătoare şi în construcţii.

Pe o notă pozitivă - deşi durabilitatea şi calitatea sunt puse în discuţie - a fost observată o uşoară creştere în aşa-numitul sector alb (sănătate şi asistenţă socială), în special în ceea ce priveşte participarea femeilor şi persoanelor mai vârstnice.

Revizuirea subliniază faptul că, deşi est-europenii se confruntă mai des cu lipsuri materiale severe, în statele membre nordice şi vestice excluderea de pe piaţa muncii prevalează. Vârstnicii (media UE de 16%), părinţii singuri (37%) şi gospodăriile cu intensitate de muncă scăzută sunt expuse unui risc deosebit de sărăcie şi excluziune socială. Peste 8% din persoanele care au un loc de muncă sunt expuse riscului sărăciei generate de munca prost plătită - aşa-numiţii 'săraci muncitori'. Potrivit raportului, este deosebit de important să se vadă modul în care transferurile sociale au un impact asupra sărăciei generate de munca prost plătită, fiind capabile să o scadă de la media UE de 18% la peste 8%. Dar practica nu este egală peste tot în UE.

Revizuirea a arătat în special că, deşi inegalitatea a scăzut sau a crescut doar uşor în ţări mai inegale din punct de vedere istoric (cum ar fi Italia sau Grecia), ea a crescut în multe state membre egalitariste prin tradiţie, cum ar fi ţările nordice, iar tendinţa generală rămâne în sus.

Creşterea participării la ocuparea forţei de muncă, cheltuieli sociale mai bune şi impozitarea echitabilă a veniturilor şi bogăţiei de top pot contribui la atenuarea inegalităţilor, se mai arată în raport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu