miercuri, 29 februarie 2012

Cel puţin zece persoane au fost ucise marţi de către "insurgenţi" în regiunea Xinjiang din China


BEIJING (MEDIAFAX) - Cel puţin zece persoane au fost ucise marţi de către "insurgenţi" în apropiere de Kashgar , în regiunea autonomă cu majoritate musulmană Xinjiang, a transmis agenţia de presă China Nouă, relatează AFP.
Victimele au fost atacate cu arme albe în districtul Yecheng, a precizat agenţia oficială de presă chineză, adăugând că poliţia a ucis doi "insurgenţi" şi îi urmăreşte pe ceilalţi.
Regiunea Xinjiang, în vestul extrem al Chinei, este zguduită periodic de tulburări provocate de conflictele între hani (etnie majoritară în China) şi uiguri (musulmani turcofoni).
Uigurii denunţă represiunea culturală şi religioasă la care sunt supuşi precum şi imigraţia masivă a hanilor ce a dus la dezvoltarea economică a acestei regiuni aflată încă în sărăcie dar bogată în resurse naturale.
Regiunea Xinjiang a cunoscut conflicte puternice la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august 2011, în urma cărora Beijingul a trimis în zonă o brigadă de elită a poliţiei antiteroriste. Atacurile atribuite oficial uigurilor şi ripostele poliţiei s-au soldat cu peste 20 de morţi.
Alte violenţe mai puternice au izbucnit în iulie 2009. Peste 1.600 de persoane au fost atunci rănite şi aproape 200 au fost ucise la Urumqi, capitala acestei regiuni autonome.
Majoritatea victimelor au fost din rândul hanilor. În următoarele zile, aceştia s-au răzbunat lansând expediţii punitive împotriva uigurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu