luni, 19 martie 2012

Focurile la vegetaţie uscată un pericol constant


În intervalul 16-19 martie a.c., pe teritoriul judeţului Caraş-Severin au fost semnalate 88 de arderi la vegetaţie uscată, reprezentând 30 la sută din cele 303 focuri la vegetaţie înregistrate în 2011.
pentru stinegrea cărora au fost solicitate, să intervină, forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin.
În total, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost afectate de aceste arderi aproape 670 hectare de teren şi au fost puse în pericol mai multe sălaşe, clăi de fân şi alte bunuri. Cea mai mare suprafaţă afectată a fost de 80 ha, pe raza localităţii Divici, în urma unui incendiu izbucnit în apropierea DN 57A, iar cele mai multe arderi au avut loc pe teritoriul municipiului Reşiţa (16).


Sfaturile ISU:
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii  şi  să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
        Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc.



PURTĂTOR DE CUVÂNT
Plt. Ancuţa Balint

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu