luni, 19 martie 2012

Atentate cu maşină-capcană în Siria


Un atentat cu maşină-capcană s-a produs duminică la Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor 25, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), citat de AFP.
"Trei civili au fost ucişi şi peste 25 de persoane au fost rănite în explozia unei maşini-capcană în cartierul Souleimaniyeh, din Alep, în apropiere de Securitatea politică", a precizat organizaţia neguvernamentală.
Televiziunea publică siriană a anunţat, la rândul său, "o explozie teroristă care a avut loc în spatele PTT din Souleimaniyeh, între două clădiri rezidenţiale".
"Explozia a provocat un anumit număr de martiri şi răniţi", a precizat aceasta, difuzând imagini cu clădiri distruse şi maşini avariate de atentat.
Potrivit lui Mohammad al-Halabi, purtătorul de cuvânt al Comitetelor locale ale militanţilor din regiunea Alep, explozia a avut loc la ora locală 12.50 (12.50 ora Românie), în sectorul sediului Securităţii politice şi a fost "urmată de tiruri susţinute".
Sâmbătă, două atacuri cu maşină-capcană, atribuite de autorităţile siriene "teroriştilor", au provocat moartea a 27 de persoane şi rănirea altor 140 la Damasc.
De la sfârşitul lui decembrie, mai multe atentate au provocat zeci de morţi în Siria, în special la Damasc şi Alep (nord), cele două mari oraşe ale ţării. Autorităţile şi militanţii antiguvernamentali îşi atribuie unii altora responsabilitatea acestor atacuri.
La 10 februarie, două atentate cu maşină-capcană s-au produs la Alep (nord), provocând moartea a 28 de persoane şi rănirea altor 235.
Din 15 martie 2011, Siria este afectată de o revoltă fără precedent împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a cărei reprimare s-a soldat cu 9.000 de morţi, potrivit organizaţiilor neguvernamentale. Presa siriană a acuzat duminică Arabia Saudită şi Qatarul, care au cerut înarmarea rebelilor, că sunt responsabile de atentatele comise sâmbătă la Damasc şi soldate cu zeci de morţi şi răniţi, relatează AFP.
Cotidianul oficial As-Saura atacă pe prima pagină Qatarul, care s-a pronunţat în mai multe rânduri în favoarea înarmării rebelilor sirieni, precum şi Arabia Saudită care, potrivit unui diplomat, transferă arme către Siria.
"Terorismul lui Hamad (Ben Jassem Al-Thani, premierul din Qatar) şi al (regelui saudit Abdallah) al-Saud nu este o premieră, crima lor de sânge, ivită din resentiment, o cunoaştem deja (...) am auzit apelurile şi provocările lor", scrie As-Sura.
"Sirienii, care au murit din cauza monarhiilor petrolului şi emirilor trădării, nu vor ierta. Sângele nostru care curge în fiecare zi conţine un mesaj, acest mesaj trebuie să fie trimis în direcţia bună", avertizează cotidianul, care denunţă apoi "ascunzătorile, consiliile şi tronurile care introduc moarte şi distrugere în oraşele şi casele noastre", făcând aluzie în special la Consiliul Naţional Sirian (CNS, opoziţie) şi la monarhiile din Golf.
Potrivit cotidianului Al-Baas, purtătorul de cuvânt al partidului aflat la putere, aceste atacuri "au fost comise de terorişti înarmaţi şi finanţaţi de forţe străine".
"Aceste două atacuri urmăresc să pedepsească poporul sirian pentru poziţia sa patriotică, să paraziteze misiunea (emisarului internaţional Kofi) Annan şi să determine abandonarea (...) unei soluţii politice la criză", adaugă cotidianul.
Ziarul privat Al-Watan, apropiat regimului, apreciază la rândul său că odată cu aceste atentate, "sirienii au găsit motivul pentru care ambasadele ţărilor din Golf la Damasc s-au închis", după ce şase ţări din Consiliul de Cooperare în Golf au anunţat miercuri că şi-au închis cancelariile şi şi-au repatriat diplomaţii.
"Acest lucru este semnul unei noi perioade pentru Siria, aceea a exploziilor şi terorismului trimis de emirii din Golf. Ei au proferat ameninţări, ieri ei le-au pus în executare".
Cotidianul le cere cetăţenilor să fie "nemiloşi cu orice fel de opoziţie, care reclamă o intervenţie în Siria sau o soluţie arabă".
"Manifestaţiile sunt inacceptabile, chiar manifestaţiile paşnice care nu au obţinut autorizaţie din partea Ministerului de Interne. Este timpul legii, al securităţii şi toţi cei care vor să destabilizeze Siria şi securitatea sa vor trebui să răspundă", avertizează cotidianul.
La o zi de la atentate, "nu este timp nici pentru filosofie, nici pentru luptă pe Facebook, nici pentru rugăciuni şi mai ales pentru manifestaţii care nu fac decât să servească inamicii Siriei", conchide publicaţia, referindu-se la militanţii care se mobilizează pe Internet şi animă mişcarea de contestare pe teren.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu