vineri, 23 martie 2012

Captură de muniţii în raionul Orhei


CHIŞINĂU, Martie 23, 2012 – Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat joi, 22 martie, o captură de muniţii din perioada războiului doi mondial, în satul Brăneşti, raionul Orhei.

Comandantul trupelor de geniu al Armatei Naţionale, locotenent - colonel Mihail Semionov, a comunicat că muniţiile au fost descoperite în pădurea din Brăneşti, în rezultatul măsurilor operative de investigaţie desfăşurate de colaboratorii Direcţiei municipale Chişinău a Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Operaţiunea din Brăneşti a fost îndeplinită de geniştii din componenţa Batalionului „Codru”, dislocat în localitatea Negreşti. Superiorul grupului, căpitanul Sergiu Colța, a relatat că în arsenalul de muniții depistat la Brănești a fost identificată inclusiv o bombă fumigenă de la aruncătorul de mine. Sursa citată a precizat că bomba fumigenă conține fosfor alb și este clasificată drept un obiect explozibil deosebit de periculos.

„Echipa de deminare a identificat la faţa locului 32 de bombe de la aruncătorul de mine, calibrul 81 mm. Deoarece transportarea obiectelor explozive nu a fost posibilă din considerente de securitate, arsenalul de muniţii a fost detonat într-un loc special amenajat”, a accentuat căpitanul Colța.
De menționat că în Armata Naţională sînt create şase grupe de deminare, iar de la începutul acestui an, geniştii militari au efectuat 16 de ieşiri la deminare şi au lichidat 210 obiecte explozive în diferite localităţi ale republicii.

Potrivit statisticii, cel mai frecvent obiectele explozive din perioada războiului doi mondial sînt depistate în raioanele Ungheni, Orhei, Criuleni, Anenii - Noi, Căuşeni şi Ştefan-Vodă. Din 1992 şi pînă în prezent, obiectele explosive din perioada războiului doi mondial au făcut victime atît printre maturi, cît şi copii. Astfel, în perioada de referinţă, 21 persoane şi-au pierdut viaţa, între care şapte copii, iar alte 26 persoane au fost rănite.

NOTĂ: Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sînt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mîna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pămînt sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.

Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243

Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter

YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#%21/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#%21/MD_NationalArmy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu