joi, 29 martie 2012

SRI a prevenit formarea unor celule teroriste în România, spune directorul George Maior


Bucureşti, 28 mar /Agerpres/ - Serviciul Român de Informaţii a prevenit formarea unor celule teroriste în România şi a ajutat alte state ale Uniunii Europene în prevenirea unor atentate, a declarat, miercuri, directorul SRI, George Maior, la România TV.
'Serviciul a prevenit formarea unor celule teroriste pe teritoriul României. Mai mult, a ajutat alte state, punctual, în prevenirea unor atentate, state din Uniunea Europeană', a spus Maior.
În privinţa lui Omar Hayssam, fugit în Siria, George Maior a subliniat că aducerea sa în România rămâne o prioritate pentru SRI.
În context, Maior a subliniat că acordul care permite extrădarea lui Omar Hayssam din Siria rămâne în vigoare indiferent de evoluţiile interne din statul arab.
'Asemenea acorduri rămân în vigoare indiferent de evoluţiile interne posibile', a spus şeful SRI, la postul România TV.
El a recunoscut însă că evenimentele violente din Siria sunt 'un factor, bineînţeles', care îngreunează aducerea lui Omar Hayssam în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa în cazul răpirii a trei jurnalişti români în anul 2005.
Maior a precizat că şi la capturarea traficantului rus de armament, Viktor Bout, SRI a avut o contribuţie foarte importantă, în cooperare cu alte agenţii şi cu Parchetul.
'În cooperare şi cu alte agenţii, cu Parchetul, cu alte agenţii internaţionale, a avut o contribuţie chiar foarte importantă, pentru care a mulţumit directorul FBI, când a vizitat România', a afirmat directorul SRI.

Totodată, Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a cerut, miercuri, Parlamentului să înţeleagă beneficiul pe care l-ar aduce securităţii naţionale proiectul de lege prin care ofiţerii SRI ar primi şi atribuţii de cercetare penală, în anumite cazuri.
'Eu cred că Serviciul ar trebui să aibă puteri executive şi că Parlamentul trebuie să înţeleagă că acest lucru ar fi în beneficiul securităţii naţionale a României', a declarat Maior, la postul România TV referitor la ''capacitatea'' SRI de a avea puteri executive în ceea ce priveşte infracţiunile de securitate naţională.
Maior a precizat că infracţiunile de securitate naţională se referă la problematica terorismului, a spionajului.
El a invocat şi masacrele din Norvegia, de anul trecut, dar şi cel mai recent, din Franţa, pentru a motiva necesitatea ca SRI să aibă atribuţii sporite, aşa cum - susţine Maior - au serviciile speciale francez şi norvegian.
'Şi alte servicii din UE au asemenea competenţe care le sporesc eficienţa. Vedeţi ce s-a întâmplat în Franţa, în Norvegia (...) Am văzut multe comentarii că ne întoarcem la vechea Securitate. Nu, e cu totul altceva. Dimpotrivă, venim în secolul XXI dacă avem asemenea competenţe cum au serviciul belgian, serviciul francez, serviciile nordice', a mai spus George Maior.
De asemenea, el a arătat că legislaţia privind SRI nu a fost adaptată din anii '90.
'Au apărut fenomene noi de securitate naţională, absolut greu de anticipat atunci şi este de înţeles acest lucru. De exemplu, e vorba de securitate cibernetică, de chestiuni legate de noi ameninţări asimetrice, care nu sunt legiferate adecvat sau nu sunt legiferate deloc. Deci trebuie să fim în pas cu ce se întâmplă în secolul XXI', a afirmat Maior, la România TV.
Proiectul de lege privind 'cercetarea penală specială' a fost iniţiat de deputatul PDL Cezar Preda, care a susţinut că prin iniţiativa sa se vizează inclusiv ralierea legislaţiei specifice din domeniul securităţii naţionale la dispoziţii legislative aflate deja în vigoare.
Cezar Preda a mai afirmat că orice obstrucţionare ori încercare de tergiversare a acestui priect de lege poate genera 'dificultăţi majore în punerea efectivă în aplicare a noilor dispoziţii procedural penale în cazul infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale SRI'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu