vineri, 9 martie 2012

Important şef al Al-Qaida, decedat în Yemen


Washington, 9 mar /Agerpres/ - Reţeaua extremistă Al-Qaida a anunţat decesul în urma maladii a unui important şef regional în Yemen, Mouhammad al-Hanq, care ameninţase ţinte occidentale şi care fusese cât pe ce să fie capturat în 2010, a relatat joi centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

Al-Hanq ar fi decedat la 4 martie, a anunţat Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) într-un comunicat publicat pe forumuri care pledează pentru războiul sfânt (jihad) şi reperat de centrul american.

Hanq a mai fost declarat mort şi în ianuarie 2010, când ameninţările pe care le proferase au determinat închiderea ambasadelor străine la Sanaa, dar a reapărut după ce s-a anunţat că a supravieţuit atacului căruia i-a fost ţintă în regiunea Arhab.

'Ne prezentăm condoleanţele comunităţii musulmane şi în special mândrului trib din Arhab', indică comunicatul AQPA. 'Şeicul a murit în patul său după ce a scăpat de mai multe ori unei morţi sigure de mâinile inamicilor săi', se adaugă în document.

Reţeaua extremistă este bine implantată în sudul şi în estul Yemenului de la declanşarea contestării în masă a regimului preşedintelui înlăturat anul trecut, Ali Abdallah Saleh. Acuzat sub presiunea străzii de corupţie şi nepotism, acesta a acceptat să părăsească puterea în virtutea unui acord negociat sub egida monarhiilor Golfului şi încheiat în noiembrie, după 11 luni de criză.

Noul preşedinte ales, Abd Rabbo Mansour Hadi, a făcut din lupta împotriva Al-Qaida una din priorităţile mandatului său de doi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu