luni, 26 martie 2012

ICG: Pacea în Afganistan se negociază ca la piaţă


Kabul, 26 mar /Agerpres/ - International Crisis Group (ICG) critică într-un raport publicat luni abordarea negocierilor de pace în Afganistan, 'demnă de un bazar', ceea ce face 'puţin probabil să se ajungă la o pace durabilă' după retragerea trupelor NATO la sfârşitul anului 2014, informează AFP.

'Prioritatea cea mai urgentă a comunităţii internaţionale este să părăsească Afganistanul, cu sau fără acord', regretă ICG, subliniind că agenda negocierilor a fost 'dominată de dorinţa Washingtonului de a obţine un termen decent între reducerea trupelor sale şi posibilitatea unui nou capitol însângerat' în istoria Afganistanului.

Dornic să evite o împotmolire costisitoare în Afganistan, coaliţia NATO a decis să-şi retragă forţele combatante la sfârşitul anului 2014 şi acţionează pe plan diplomatic încercând să evite ca în ţară se se instaureze haosul după retragerea sa.

'Probabilitatea ca discuţiile actuale cu talibanii să ducă la o pace durabilă este slabă', observă ICG, subliniind că există riscul ca aceste convorbiri 'să destabilizeze ţara şi regiunea şi mai mult'.

'În loc să se stabilească o foaie de parcurs care să acorde prioritate reconcilierii civile şi să includă reforme politice de bază, guvernul afgan şi susţinătorii săi internaţionali au adoptat o abordare a negocierilor demnă de un bazar', constată raportul.

'Concesii sunt acordate tuturor noilor sosiţi, fără a se ţine seama de pertinenţa sau de influenţa lor', constată documentul.

Trei actori principali se regăsesc în convorbirile pentu pace: comunitatea internaţională, condusă de SUA, guvernul afgan şi forţele ostile autorităţilor de la Kabul, dominate de talibani, dar care includ de asemenea reţeaua teroristă Haqqani şi partidul islamist Hizb-e-Islami.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu