vineri, 23 martie 2012
În Memoriam după 20 de ani
CHIŞINĂU, Martie 22, 2012 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, au participat la lansarea cărţii „În Memoriam”, prezentată joi, 22 martie, în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară (CCIM).
Potrivit directorului Centrului de Cultură şi Istorie Militară, locotenent - colonel Vitalie Ciobanu, această carte este rezultatul cercetărilor efectuate de specialiştii CCIM şi a fost elaborară în memoria eroilor căzuţi în războiul din 1992.
„Ediţia însumează circa 315 fotografii-portret a martirilor cu numele lor de familie, comisariatele de unde au fost mobilizaţi la acţiunile de luptă şi data decesului. Totodată, pe fiecare pagină sînt inserate datele cronologice a evenimentelor din 1991-1992”, a afirmat locotenent - colonel Vitalie Ciobanu.
În cadrul evenimentului, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a declarat că ecoul războiului mai răsună în inimile noastre şi a decorat 12 militari în retragere şi în rezervă cu medalia „Crucea Comemorativă”.
„Este ştiut că un popor nu are prezent şi viitor atît timp cît nu îşi onorează trecutul. O datorie morală a fiecăruia dintre noi e să păstrăm vie memoria celor care au căzut în războiul din 1992. Astăzi prin lansarea acestei cărţi, plătim un tribut de recunoştinţă patrioţilor care şi-au apărat ţara şi poporul, cu preţul vieţii”, a subliniat ministrul Apărării.
La rîndul său, viceprim-ministrul Eugen Carpov a opinat că: „Acest război rămîne viu în memoria noastră, iar munca asiduă depusă de grupul de cercetători la arhivele instituţiilor de resort, rămîne un testament incontestabil pentru generaţiile viitoare”.
De menţionat că „În Memoriam” a fost editată de Ministerul Apărării în comun cu Biroul de Reintegrare în contextul manifestărilor dedicate comemorării a 20 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova. Cartea are un tiraj de 1300 de exemplare şi va fi distribuită în bibliotecile din şcoli şi licee, universităţi, primării şi Centre Militare.
Potrivit datelor oficiale, în total în războiul de pe Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3.500 au fost rănite.
Pentru informaţii contactaţi:
Locotenent – colonel Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243
Abonaţi-vă la noutăţile Ministerului Apărării pe www.army.md
Vizitaţi-ne pe YouTube, Facebook, Flickr şi Twitter
YouTube: http://www.youtube.com/mdnationalarmy
Facebook: http://www.facebook.com/MDAarmy?sk=info#%21/MDAarmy?sk=wall
Flickr: http://www.flickr.com/photos/army_md/
Twitter: http://twitter.com/#%21/MD_NationalArmy
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu