vineri, 30 martie 2012

Spania: violenţe la Barcelona, poliţia foloseşte gloanţe de cauciuc


Madrid, 29 mar /Agerpres/ - Violenţe au izbucnit la Barcelona, în paralel cu manifestaţia organizată cu prilejul grevei generale din Spania, între tineri şi forţele de ordine care au folosit gloanţe de cauciuc, a anunţat Ministerul regional de Interne, citat de AFP.
'Poliţia a fost nevoită să intervină şi a folosit gloanţe de cauciuc' în confruntarea cu un 'grup destul de numeros' care a declanşat 'incidente violente', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
'S-a tras la nivelul solului şi gloanţele au ricoşat ca să lovească numai la picioare', a adăugat el. Poliţia 'nu a putut să tragă în aer', a precizat purtătorul de cuvânt, menţionând că forţele de ordine au utilizat şi fumigene.
Oficialul catalan a explicat că un grup de tineri 'a incendiat numeroase containere şi a spart vitrina unui magazin'. 'Au incendiat tot ce au putut', a adăugat el.
'Au mai dat foc unei cafenele Starbucks, dar incendiul a fost stins', a mai afirmat purtătorul de cuvânt.
Televiziunea din Barcelona a difuzat imagini ce arătau grupuri de tineri în timp ce dădeau foc unor coşuri de gunoi şi atacau membri ai forţelor de ordine, dotaţi cu căşti de protecţie. Aceştia din urmă au tras mai multe gloanţe de cauciuc la nivelul solului.
Tinerii au aruncat cu proiectile în direcţia poliţiştilor şi au încercat să distrugă camioanele acestora. Un poliţist a fost văzut în timp ce lovea cu bastonul un manifestant.
De asemenea, protestatarii au incendiat saci cu gunoi aflaţi în apropiere de Bursa din Barcelona.
Incidente sporadice au izbucnit pe tot parcursul zilei în capitala catalană, unde zeci de mii de manifestanţi au defilat joi seara la finalul unei zile de grevă generală, convocată de sindicate în întreaga Spanie.
Incidentele de la Barcelona au fost cele mai violente, dar ciocniri între poliţie şi protestatari au avut loc şi în alte oraşe, cum ar fi la Madrid în primele ore ale grevei.
În total, au fost reţinute 176 de persoane, 58 de poliţişti şi 46 de manifestanţi au fost răniţi în întreaga ţară, potrivit Ministerului spaniol de Interne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu