vineri, 30 martie 2012

Iranul va apăra regimul sirian, avertizează ayatollahul Khamenei


Teheran, 29 mar /Agerpres/ - Iranul va apăra regimul aliatului său regional Siria datorită poziţiei antiisraeliene a acestuia, a afirmat joi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în prezenţa premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.
'Iranul va apăra Siria ca urmare a sprijinului pe care-l acordă rezistenţei antisioniste', a declarat Khamenei în cursul unei întrevederi cu premierul Erdogan ce a avut loc în oraşul sfânt Mashhad (nord), a precizat televiziunea publică de la Teheran.
'Ne opunem cu fermitate oricărui amestec al forţelor străine în treburile interne ale Siriei (...) Reformele care au fost demarate acolo trebuie să continue', a adăugat el.
În acelaşi context, Khamenei a avertizat împotriva oricărei iniţiative din partea Statelor Unite pentru rezolvarea conflictului din Siria, afirmând că Iranul 'se opune cu fermitate' unui asemenea proiect.
Premierul Erdogan a atras atenţia, potrivit posturilor de televiziune, că regiunea respectivă 'se confruntă cu o situaţie foarte dificilă pe care Siria doreşte să o vadă rezolvată'.
În timp ce Iranul îşi afişează constant sprijinul acordat Damascului, Ankara a rupt legăturile cu vecinul şi fostul său aliat sirian din cauza, în special, a represiunii de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad a unei revolte fără precedent.
Turcia va fi duminică gazda unei reuniuni a ţărilor 'prietene ale Siriei' în cursul căreia se va discuta îndeosebi despre mijloacele prin care se poate veni în ajutorul opoziţiei siriene.
Erdogan a sosit miercuri în Iran într-o vizită de două zile pentru a discuta în principal despre ambiţiile nucleare ale Teheranului.
Joi, cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, prim-ministrul turc şi-a reafirmat sprijinul pentru poziţia Iranului în chestiunea nucleară, informează site-ul preşedinţiei iraniene.
Preşedintele Ahmadinejad a 'salutat poziţia clară şi deschisă a Turciei în legătură cu problema nucleară iraniană', conform site-ului amintit.
Turcia a propus să găzduiască viitoarele negocieri pe teme nucleare dintre Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) ce urmează să fie reluate la 13 aprilie, a anunţat şeful diplomaţiei de la Teheran, Ali Akbar Salehi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu